Glisează meniul stânga/dreapta
2 iunie 2021 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române organizează marți, 8 iunie 2021, ora 17.00, în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8, evenimentul de lansare a cărții „Poemul femeii care iubea primăvara” de Magda Isanos, Editura Cununi de stele. Participă: Simona Mihăescu, Doina Lavric Parghel, Adriana Crăciunescu, Lavinia Amza, Carmen Mușat Coman. Moderator: Loreta Popa.
Magda Isanos a trăit puțin, 28 de ani. Sub semnul suferinței s-a născut la Iași, la data de 17 aprilie 1916. Devotamentul mamei o salvează de poliomielită, rămânând cu o sănătate fragilă. A terminat liceul la Chișinău, dar a studiat dreptul și filosofia la Iași, între 1934 și 1938. Fiind licențiată în drept, a profesat avocatura pentru scurtă vreme. A debutat devreme, cu două poezii publicate în revista „Licurici” a unui liceu din Chișinău. A fost o colaboratoare frecventă și a revistei „Viața Basarabiei”. În 1938 se căsătorește cu scriitorul Eusebiu Camilar. În rândurile sale nu găsești melancolie, tristețe, ci seninătatea omului cu dragoste de viață. Copila care a trăit în natură – casa părinților săi aflându-se lângă un parc imens în satul de lângă Chișinău, cu o alee de salcâmi – avea să o transpună în poemele sale, simțindu-se natură însăși, cea cu care avea să se contopească mai târziu. Ea este femeia care iubea primăvara. După nașterea fiicei sale Elisabeta, îi este descoperită o boală de inimă. Soțul ei se străduiește să-i publice creația poetică. În 1944, după un bombardament sovietic devastator, care le distruge casa din Iași, împreună cu majoritatea manuscriselor, se refugiază la București, unde avea să se stingă, la doar 29 de ani, în casa părinților ei, din Strada Popa Nan.
Veronica Porumbacu o numește pe Magda Isanos unul dintre cei mai autentici și personali poeți ai naturii în peisajul poeziei noastre moderne. Versurile sale „poartă în unduirea lor prospețimea munților, răsfrâng în milioane de țăndări soarele veșnic, respiră puterea unui suflet mare, îndrăgostit de oameni, și împrăștie răcoarea unui suflet ars de dor. E de ajuns să citești câteva poezii ale Magdei Isanos ca să-i recunoști timbrul între alte o sută. E sunetul pur al cristalului, în care raza se desface în jerba cântătoare a curcubeului, e timbrul unui poet autentic al literaturii noastre.”
Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.
Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Urmăriți evenimentul aici: