Glisează meniul stânga/dreapta
24 ianuarie 2024 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Palimpsest vă invită marți, 30 ianuarie 2024, de la ora 17.00, la evenimentul de lansare a volumului „Și câinii pleacă în exil”, de Bata Marianov și la proiecția filmului „Scuturatul pomilor din Rai”, în regia lui Ioan Cărmăzan, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8. Invitați: Ioan Cristescu, director Muzeul Național al Literaturii Române, Ioan Cărmăzan, regizor, Pavel Șușară, critic și istoric de artă, Ion Cocora, director Editura Palimpsest, Dana Pocea, redactor Editura Palimpsest.
Născut la Timișoara, sculptorul Bata Marianov a plecat în Germania în perioada comunistă, în 1984. În 1964 este exmatriculat pentru an și trimis să lucreze la Mina de plumb de la Rușchița. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția Sculptură, București, în 1970. A fost profesor de desen artistic și sculptură, Liceul de Arte Plastice, Timișoara între 1970 – 1973. Din 1971 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1980 înființează împreună cu pictorul Sorin Dumitrescu grupul artistic denumit inițial „4+1”, iar ulterior redenumit „8+1”, grup din care foarte curând vor face parte opt artiști: Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Marin Gherasim și Florin Ciubotaru (pictori), Bata Marianov, Napoleon Tiron, Doru Covrig și Vasile Gorduz (sculptori). „+1” va fi Andrei Pleșu, teoreticianul și purtătorul de cuvânt al grupului. A plecat din România în Germania pentru multă vreme și cunoaște bine nevoile artiștilor emigrați în străinătate, atitudinea localnicilor din țările adoptive față de emigranții români. Din 1995 este membru fondator al Fundației Culturale pentru Arte Vizuale „ARCA”. Fundația a organizat două dintre cele mai importante evenimente artistice de pe scena culturală românească: Simpozionul Internațional de Sculptură Monumentală în Lemn, Gărâna, și Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna, România).
„O povestire cu două personaje (celelalte câteva sunt, în general, marginale, episodice, făcându-și apariția, mai mult sau mai puțin, din amintirile tenebroase ale autorului) fără întâmplări deosebite, factic, redusă doar la dialoguri – acest lucru este pus în fața cititorului. Bătrânelul cu nume de alint (Bata), fugind de colcăiala citadină și zarva vieții, hălăduiește într-un sat pitoresc, dar cu obiceiuri de orășean: lenevește apatic, visează, bea și filosofează, mefient față de toți și toate. În mod neașteptat, și la prima vedere fără un scop anume, în viața lui dă buzna o femeie – tânără, cu un nume arhaic (Damiana), tânără și coaptă, bine făcută și fragedă, vitală, enigmatică până în pânzele albe și deschisă până la inocență. (…) Aceste două lumi nu și-au întins una alteia mâinile, nici pentru confruntare, dar nici pentru îmbrățișare – dimpotrivă, prima atingere a eliminat posibilitatea celei de-a doua. Oricum ar fi, privit de la distanță, caruselul, care ne poate părea o iluzie optică, de fapt este întinderea brațelor din părți diferite, nu unul către celălalt, cu cu infinitul”, scrie pe coperta patru a volumului semnat Bata Marianov.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!
Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Alex Ursu
Urmăriți lansarea aici: