14 mai 2021 — Lansări de carte

Lansare „Țara de fum – Cinci piese de teatru” | Olga Delia Mateescu

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 20 mai 2021, ora 17.00, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), la evenimentul de lansare a volumului „Țara de fum – Cinci piese de teatru”, de Olga Delia Mateescu, apărut la eLiteratura.

Invitați: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR, Vasile Poenaru, editor, Loreta Popa. Regia unui moment artistic decupat din volumul abia apărut poartă semnătura Felix Crainicu.

Olga Delia Mateescu s-a născut la 6 noiembrie 1949 la Livezile, în judeţul Bistriţa – Năsăud, fiind fiica actriţei Aura Râmniceanu şi a medicului Igor Volosievici. În anul 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Dem Loghin. A creat și interpretat nenumărate roluri pe scena Naţionalului bucureştean, unde a activat vreme îndelungată, a jucat în filme pentru marele şi micul ecran, a scris şi regizat piese de teatru, a scris volume de teatru şi proză scurtă, a avut participări la producţii radiofonice. „Mi se părea că scriitorul sau compozitorul este un fel de divinitate, un om în faţa nemărginirii înarmat doar cu sunetul sau cuvântul. De altfel, scrisul este cea mai mare libertate pe care am putut să o am”, afirmă Olga Delia Mateescu.

De la primele volume de teatru care au văzut lumina tiparului purtând semnătura sa, „Capricii”, „Urme”, „Statuia Libertății”, „Medeea în război cu timpul”, „Ferma de struți”, „Câinele doctorului”, „Vorbirea. Joc al identității”, „Teatru”, vol. I, II, până la „Țara de fum – Cinci piese de teatru”, Olga Delia Mateescu recunoaște că „scriind teatru, am devenit conștientă de diferențele uriașe dintre punctul de vedere al actorului de pe scenă și cel care gândește un text sau un spectacol. Am descoperit lucruri pe care nu știam că le-am scris”.

Unul dintre visurile cele mai dragi ale dramaturgului Olga Delia Mateescu a fost înființarea unui teatru al dramaturgilor români, „în care să năvălească toate piesele pe care eu le ştiu şi alţii nu. Să năvălească aceste piese pe scenă o lună şi publicul să-şi dea verdictul”. Acest lucru a devenit realitate în 2017, când s-a născut Teatrul Dramaturgilor Români. „Rămâne ceva din energia și pasiunea pe care majoritatea actorilor le dăruiesc scenei. Rămâne în teatru și e molipsitoare”,  mărturisea Olga Delia Mateescu în cadrul rubricii „Poezie și creație”, realizată la Muzeul Național al Literaturii Române, la care a fost invitată în luna martie a acestui an.

„Olga Delia Mateescu a depășit momentul unor simple descrieri tematice sau stilistice, meritând, de acum, o deslușire mai profundă a resorturilor eului creator. Perfect stăpâna pe arta sa interpretativă, Olga Delia Mateescu continuă să caute și să experimenteze în scris ceea ce, desigur, încă niciun autor nu i-a dat să joace. Pentru că personajul pe care îl aproximează scriitoarea se creează permanent, dinamic, cu fiecare piesă, cu fiecare replică”, scria Horia Gârbea într-o cronică despre piesele de teatru ale cunoscutei actrițe.

Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.