16 mai 2022 — Lansări de carte

Lansare Tudor Arghezi – 21 de poeme

Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Moara de hârtie vă invită sâmbătă, 21 mai 2022, de la ora 12.00, la evenimentul de lansare a cărții „21 de poeme” de Tudor Arghezi, care va avea loc la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Strada Mărțișor 26.

Participă: Dorothea Nicolescu, Costion Nicolescu, Dana Georgescu, Ion Georgescu. Recită: Iulian Gliță.

Cine este Moara de hârtie?
Asociația Moara de hârtie dezvoltă de mai bine de zece ani un proiect cultural de economie socială pe Dealul Morii din Comana, județul Giurgiu. Proiectul a început prin recuperarea unor echipamente istorice de tipografie și legătorie de carte din vechile tipografii și înființarea unui atelier-muzeu unic în România și s-a dezvoltat pe mai multe paliere pentru a pune frumusețea meșteșugurilor și meseriilor vechi în sprijinul comunității rurale din zona Comanei, pentru educația copiilor de azi și pentru starea de bine a tuturor celor care vizitează Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor. În prezent, pe Dealul Morii din Comana, există nu numai atelierul-muzeu dedicat tipografiei și legătoriei, ci și o manufactură de hârtie, ateliere de țesut, lucru cu papura, tâmplărie, fierărie, atelier de modelaj ceramică și o bucătărie cu caracter social în care lucrează 15 persoane din comunitate.

De ce o carte de poezii?
Pentru că o carte este forma cea mai potrivită de a cuprinde poezia și de a o transmite mai departe. Pentru că avem nevoie de poezie sub toate formele ei și pentru că ne face bine să o (re)descoperim, să o trăim, să o iubim. Poezia capătă o formă concretă la Moara de hârtie prin existența de mai bine de șase ani a Cărțișoarelor de Autor cu versurile autorilor români, iar de anul acesta, odată cu înființarea Editurii Moara de hârtie și prin apariția primei cărți de poezii semnate de Tudor Arghezi – 21 de poeme. Demersurile Asociației Moara de hârtie pun în valoare tradiția și poezia într-o formă cât mai coerentă, prietenoasă și responsabilă social publicului actual, format din adulți și copii.

De ce Tudor Arghezi?
Pentru că Tudor Arghezi este nu numai un mare poet, ci și un iubitor al meșteșugurilor cărții, proprietar al Tipografiei Mărțișor și cel care îi mărturisea omului de cultură Valeriu Anania: „Cel mai mare poet al lumii este omul care a inventat hârtia”. Toate aceste frumoase legături între iubirea pentru poezie și meșteșugurile cărții, între Tudor Arghezi și povestea Morii de hârtie de la Comana, au dat naștere atât unui mărțișor literar – Cărțișorul de Autor, cât și cărții de poezii 21 de poeme, care cuprinde o selecție subiectivă de poezii de primăvară și de iubire.

De ce 21?
Pentru că Tudor Arghezi este născut în această zi din luna mai. Pentru că 21 este o zi de sărbătoare pentru echipa Moara de hârtie și, nu în ultimul rând, pentru că cifra 21 are o rezonanță aparte.
Cartea 21 de poeme va fi disponibilă în magazinele online www.moaradehartie.ro sau www.mnlr.ro, la Casa Memorială Tudor Arghezi, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române, în Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana și în librării.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!