17 aprilie 2018 — Evenimente

Lansare volum-document | „Papil Panduru: O viaţă artistică în cronici, comentarii şi imagini”

Muzeul Naţional al Literaturii Române, alături de Editura Universitară şi de Revista Manifest Româneşte, vă invită la evenimentul de lansare a volumului-document „Papil Panduru: O viaţă artistică în cronici, comentarii şi imagini”, de Cristian Vasilescu, duminică, 22 aprilie 2018, de la ora 12.00, în Sala Perpessicius a MNLR din Strada Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).

Pe 22 aprilie, într-o zi importantă pentru teatrul românesc (naşterea lui Camil Petrescu şi a lui Ion Lucian), istoricul Cristian Vasilescu revine cu un nou volum monografic conceput în formulă atipică – analiză a subiectului şi a contextului spaţio-temporal în care acesta a creat. Astfel, după o primă lucrare dedicată cineastului Sergiu Nicolaescu (Până la capăt!, 2011), autorul propune cititorilor o întâlnire cu o altă valoarea a teatrului şi a filmului românesc: Papil Panduru.

„Toată viaţa, clipă de clipă am iubit actoria. Consider că am fost creat, adus de Dumnezeu pe lume să fac această meserie. Nu eu am vrut să o urmez, aşa s-a întâmplat…”, mărturisește Papil Panduru, după aproape 60 de ani jucaţi pe scenele din Timisoara, Iaşi, Craiova, Brăila şi Bucureşti.

„Originea acestei lucrări stă în bogata colecţie fotografică – depozitara trecutului său artistic – şi în bunăvoinţa de a o pune la dispoziţie a omului de teatru și film Papil Panduru. Într-un timp în care trecutul este tratat cu superficialitate, este răstălmăcit sau ignorat de către personaje care fixează pietre de hotar ale unor drumuri ce duc spre nicăieri, această carte vine să arate cum au fost cândva teatrul şi filmul românesc şi cam către ceea ce ar trebui să se tindă. Este o lucrare ilustrativ-expozitivă, din care nu lipsesc analiza unor momente cum ar fi raportarea la climatul social-politic al timpului în care protagonistul s-a format şi consacrat ori conjuncturile în care a cunoscut oamenii ce i-au influenţat sau cărora le-a influenţat cariera,” declara istoricul Cristian Vasilescu.

La evenimentul de lansare vor participa maestrul Papil Panduru, istoricul Cristian Vasilescu, reprezentaţi de marcă ai scenei româneşti şi membri ai revistei „Manifest Româneşte”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

73 vizualizări