5 martie 2019 — Educație muzeală

Lansarea audioghidurilor pentru copii și adolescenți la Muzeul Național al Literaturii Române

Bine ai venit! Eu sunt Pisissicius, motan de rasă invizibilă, ghidul tău aici, la Muzeul Național al Literaturii Române. (…)

Ne bucurăm că vrei să vizitezi muzeul împreună cu noi. Eu sunt Mihai Bisericanu. Iar eu sunt Annemary Ziegler. Noi doi suntem aici pentru a vorbi în numele echipei care a creat acest audioghid.

Acestea sunt mesajele de întâmpinare pe care copiii și, respectiv, adolescenții le pot asculta în căștile celor două audioghiduri MNLR, un proiect realizat de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Asociația Da’DeCe și cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Pentru a le cunoaște povestea și pentru a afla detaliile întregului proces de creație, dar și pentru a vă întâlni cu echipa proiectului, vă așteptăm joi, 14 martie 2019, ora 18.30, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8.

Cele două audioghiduri reprezintă un demers fără precedent în România, fiind un proiect cu impact social și educativ realizat în cadrul unei colaborări deosebite între un muzeu de importanță națională, o organizație non-guvernamentală și postul public de radio autohton. Vizitatorii se pot bucura de o experiență unică de explorare a conținutului sub forma unui scenariu coerent, dar și în mod selectiv, potrivit propriilor preferințe.

În perioada 15 martie —15 aprilie 2019, accesul la #audiopovesteamuzeului pentru copii și pentru adolescenți este gratuit în baza unei programări (individuale/ pentru grupuri). Înscrierile se pot face începând cu 6 martie 2019 la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0748057192.

Audio-povestea Muzeului Național al Literaturii Române a început cu o serie de întâlniri cu grupuri de copii și adolescenți care au ales atât exponatele preferate, cât și cele despre care doreau să afle mai multe. A urmat o perioadă de analiză a publicului, precum și o perioadă de documentare, realizată de echipa de muzeografi a MNLR. Textul a prins viață, ulterior, sub forma unui dialog original creat de Selma Dragoș, dramaturg, inventatoarea motanului de rasă invizibilă, Pisissicius, ghidul năzdrăvan al copiilor pe tot parcursul vizitei.

Interpretarea dialogului pentru ambele audioghiduri este realizată de actorii Mihai Bisericanu și Annemary Ziegler, iar fragmentele din operele literare selecționate de muzeografi sunt spectaculos lecturate de Attila Vizauer. Înregistrările au fost realizate sub coordonarea regizorului artistic Mihai Lungeanu și a regizorului tehnic Mihnea Chelariu.

Echipa: Raluca Bem Neamu (coordonator proiect), Selma Dragoș (dramaturg), Iulia Iordan și Alexandra Cucu (educatori muzeali), Anița Grigoriu, Cristina Milca, Olimpia Novicov, Oana Oros, Gabriela Toma, Eugenia Țarălungă, Loredana Voicilă (muzeografi MNLR), Mihai Lungeanu (regizor artistic), Mihnea Chelariu (regizor tehnic), Attila Vizauer (interpretare fragmente literare), Annemary Ziegler și Mihai Bisericanu (interpretare text), Daniel Paul Ciobanu (colaborator editare), Sorina Vazelina (design hărți), Andrei Tache (design afiș, cover), Alexandra Zbuchea (analiză public).

Pentru vizualizarea promo-ului evenimentului de lansare, accesați următorul link: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=rJ04hwPgHmw.

****

În 2019, Muzeul Național al Literaturii Române va lansa audioghidul în limba română și în două limbi străine (engleză și franceză) pentru vizitatorii tineri și adulți, Ghidul MNLR în Braille pentru nevăzători în colaborare cu ANR (Asociația Nevăzătorilor din România) și Ghidul MNLR în limbaj mimico-gestual pentru persoane cu deficiențe de auz în parteneriat cu ANIALMG (Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual).

Parteneri media:  Agerpres, RFI, Radio România Cultural, Radio România Actualități, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line Iqool, Zeppelin, Roata Mare, Agenda culturală pentru copii, Cărturești.

207 vizualizări

Galerie Foto