6 decembrie 2019 — Lansări de carte

Lansarea unui nou număr al revistei Caietele Avangardei (nr.14/2019)

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 12 decembrie, de la ora 18.00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a unui nou număr  din Caietele Avangardei. Participă: Ioan Cristescu, directorul MNLR, Ion Pop, Ion Bogdan Lefter și Paul Cernat. Moderator: Vasile Mihalache.

Ajunsă la al paisprezecelea număr, revista Caietele Avangardei are ca temă creația lui Geo Bogza, din avangarda interbelică până în ariergarda socialistă. Cercetători și critici literari de prestigiu reușesc să creeze împreună o imagine de ansamblu a operei unuia dintre cei mai importanți scriitori din secolul XX. În paginile revistei se regăsesc și o serie de texte epistolare extrase din corespondența lui Geo Bogza cu Sașa Pană sau Inge Morath.

Recitirea operei avangardistului Geo Bogza probează, încă o dată, rezistența ei în timp, puterea ei de impact asupra sensibilității noastre de azi. Autorul Jurnalului de copilărie și adolescență, al Poemului invectivă și al atâtor altor versuri, pagini de publicistică, reportaje de mare forță expresivă, și-a trăit cu o rară intensitate timpul și scrisul, iar ceea ce rămâne încă de publicat din arhiva sa îi va consolida cu siguranță poziția în ierarhia valorică a literaturii române din secolul XX.  – Ion Pop (Dicționarul general al literaturii române, Vol. I.: A, B – 2016)

Geo Bogza, scriitor, jurnalist, poet și teoretician al avangardei, asociat cu nașterea mișcării suprarealiste din România, se naște pe 6 februarie 1908, la Blejoi, lângă Ploiești. Urmează școala primară între 1915 și 1919 apoi cursurile școlilor de marină de la Galați și Constanța. Declarat inapt pentru profesia de marinar din cauza constituției fizice precare, se întoarce la Buștenari și intră în mișcarea literară de avangardă. Editează la Câmpina, împreună cu Alexandru Tudor-Miu, revista avangardistă Urmuz (ianuarie-iunie 1928), unde publică versuri, proză suprarealistă și manifeste. În paralel, activează ca redactor la revista Câmpina (1927-1929), iar din toamna anului 1928 începe colaborarea la revista unu. Debutează editorial în 1929 cu placheta de versuri Jurnal de sex, influențată de Tudor Arghezi, dar afină, ca sensibilitate și atitudine, erosului obsesional cultivat de suprarealiști.

Revista Caietele Avangardei, sub coordonarea profesorului Ion Pop, este o publicație singulară în spațiul românesc în domeniul studiului avangardei.

Intrarea la eveniment este liberă!