Glisează meniul stânga/dreapta
4 decembrie 2024 — Evenimente
Liga Navală Română – Filiala București, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române, vă invită marți, 10 decembrie 2024, ora 11.00, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66, la lansarea volumului Comandorul Gheorghe Mocanu. Mai presus de talazuri și zăgazuri – autor Marian Moșneagu.
Prezintă:
Contraamiral de flotilă (rtr) dr. ing. Constantin RUSU
Valeria SĂVESCU
Comandor (r) dr. Marian MOȘNEAGU
Amfitrion: Eugenia OPRESCU
Reputat jurnalist și istoric militar, comandorul dr. Marian Moșneagu a desfășurat și desfășoară o prestigioasă activitate publicistică, centrată, în general, pe teme ale istoriei contemporane, cu precădere pe cele care privesc Marina Română.
A publicat ca autor a peste 25 de volume, un număr dublu în calitate de coautor și peste 500 de articole de specialitate în albume, dicționare, enciclopedii, monografii și volume de studii și comunicări științifice, precum și în presa militară și civilă.
A primit numeroase premii și distincții acordate de Asociația Română de Istorie a Presei, Fundația Culturală „Magazin Istoric”, Asociația „Clubul Amiralilor” ș.a. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Comisiei Române de Istorie Militară. În prezent este redactor șef al revistelor Cap Compas, Misiunea și Stella Maris.
Cartea pe care dr. Marian Moșneagu i-a dedicat-o comandorului Gheorghe Mocanu este mai mult decât retrospectiva unei cariere de succes în Marina Regală Română. Pentru că Gogu Mocanu s-a situat constant mai presus de marinarul de elită care și-a dorit cu ardoare să devină: de la ofițer la bordul bricului „Mircea”, pe torpilorul „Zmeul”, distrugătoarele „Mărăști”, „Regina Maria” și „Regele Ferdinand” ori cargoul „Bucegi”, ca aghiotant al comandantului Diviziei de Mare sau ofițer adjutant al Escadrilei de Distrugătoare, profesor la Școala Navală și Școala Superioară de Război, comandant al navei-bază pentru submarine „Constanța”, combatant pe ambele fronturi în al Doilea Război Mondial la șef de secție în Comandamentul Marinei Regale și Subsecretariatul de Stat al Marinei, el a probat calități de lider, clarviziune, curaj, devotament, spirit de corp și loialitate deplină. Altfel spus, ofițer de stat major, comandant de navă, ofițer de presă și protocol în Ministerul de Război, publicist și autorul unor valoroase lucrări de tactică și strategie navală, cu anvergura și reputația de exponent de elită al Armatei Române.
Deloc întâmplător, cu mărturiile documentelor de arhivă, inspirat selectate și redate tematic în lucrarea cu care inaugurează colecția Marinarii României, autorul transformă această restituire într-o incontestabilă pildă de viață. Și întrucât comandorul Gheorghe Mocanu a cunoscut și suportat pe nedrept prigoana organelor represive din anii democrației populare, condamnarea pe criterii politice, șapte ani de temniță și hărțuirea, timp de trei decenii, din partea Securității, acest modest, dar atât de necesar omagiu postum constituie o tardivă, pe deplin cuvenită, reparație morală, pe care posteritatea i-o datorează.
Pășind pe aleea din Cartierul Veterani din Constanța care îi poartă numele, generațiile viitoare vor ști că Gheorghe Mocanu a iubit ca nimeni altul Marina Română, a trudit și a luptat pentru reîntregirea țării, a pătimit și s-a sacrificat pentru idealurile sale. Și, cu ardoare, a sperat ca astfel de drame, acceptate tacit și săvârșite cu complicități perfide în societatea românească postbelică, să nu se mai repete. (Eugenia Oprescu)