Glisează meniul stânga/dreapta
12 februarie 2024 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Junimea vă invită marți, 27 februarie 2024, de la ora 17.00, Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a volumului „Scrisoare din Penumbria”, de Florin Toma.
Invitați: Daniela Zeca-Buzura, Ion Bogdan Lefter și Adrian Alui Gheorghe.
„E o carte zgomotoasă. Netăcută. Pentru că o carte verbalizată cred că este o carte biruitoare. Tăcerea nu e alternativă, nu înseamnă o absenţă. Nu e vid. Nu e neant. Nu e hău. Tăcerea e un zumzet neobosit de fraze tăgăduite, de cuvinte interzise, de idei avortate, de resturi mizerabile, de firimituri otrăvite, de gesturi nepermise, de gânduri hulpave, de inhibiţii letale sau de amintiri falacioase, scurse din diverse pagini sonore ale cărţilor sau ale vieţii. În cea mai desăvârşită linişte, cine ştie să audă, acela poate desluşi frânturi de noapte, unduit de ape, paşi furişaţi prin văzduh, fâlfâit de aripi îngereşti sau îngânări din dosul ferestrelor deschise ale lumii. Aşadar, liniştea, aceea după care tânjim şi la care visăm în fiece clipă, nu e Marea Ataraxie. Însă cartea aceasta, prin zarva ei, doar o pregăteşte…”, notează autorul.
Florin Toma (n. 22 martie 1953) este absolvent al Facultăţii de Filologie şi Litere, Universitatea Bucureşti (1979) şi, din 2009, redactor la revista Viaţa Românească, responsabil al secţiunii „Proză” şi semnatar al cronicii de artă plastică. A debutat în 1978, cu proză, în revista România literară, primind girul lui Radu Cosaşu. A publicat volumele: „Petru Comarnescu – Kalokagathon” (ediţie îngrijită împreună cu acad. prof. dr. Dan Grigorescu), Editura Eminescu, 1985; „Peisaj cu fluturi noaptea”, nuvele, Editura Cartea Românească, 1986; „O mie nouă sute nouăzeci şi doi/sisteme de supravieţuire” (în colaborare), interviuri, Editura Mediaprint, 1992; „Incontinentul româno-american” – interviuri cu emigraţia românească din SUA şi Canada, ilustrat de graficianul Constantin Marinescu-MARC (Montréal); „Moştenirea Familiei Bildungsroman”, roman, Editura Cartea Românească, 2005; „Oraşul jumătăţilor de înger”, roman, Editura Cartea Românească, 2010; „Ca la vecinul bine temperat”, nuvele, Editura Brumar, 2013 (nominalizat la Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor); „Tablouri văzute dintr-o parte”, cronici de artă şi eseuri, Editura Ad Libri, 2016; „Depozitul de bătrâni”, nuvele, Editura Brumar, 2019; „Colecţionarul de vise”, nuvele, Editura Junimea, 2021 (nominalizat la Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor); „Tablouri văzute dintr-o parte” (2), cronici de artă şi eseuri, Editura Brumar, 2022. „Scrisoare din Penumbria” (2023) este cel mai recent roman al lui Florin Toma și a fost lansat anul trecut la Târgul de Carte Gaudeamus.
„Pentru cei care citesc proză numai ca să afle ce a făcut marchiza după ce a comandat o trăsură la orele 17 00, lectura unor texte din cartea de faţă va fi complicată. Florin Toma scrie nu numai dintr-o pură plăcere de a scrie, ci şi din convingerea că lumea e, în esenţa ei, un Text, textul e o Lume în sine, iar decodarea nu înseamnă decât o nouă codificare. Proza sa are nevoie de cititori înzestraţi cu o anumită experienţă estetică şi cu un rafinament rezultat în urma frecventării literaturii universale, capabili să recunoască o referinţă şi să interpreteze un simbol”, Răzvan Voncu.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!