2 noiembrie 2022 — Lansări de carte

Lansările cărților “SPACES AND IDEAS”, de Sorin Baiculescu și „Istorie regândită”, de Laura Pană

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, ora 11.00, Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu nr. 8) găzduiește lansarea volumului “SPACES AND IDEAS – Propedeutics of the Essay “Spaces of Experience” (Prolegomena)”, de Sorin Baiculescu și a volumului „Istorie regândită”, de Laura Pană.

În cadrul evenimentului, vor lua cuvântul, alături de autori, conf. univ. dr. Florentina Nițu, decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, conf. univ. dr. Mariana Baicu și redactor-șef al Editurii Pro Universitaria, Dana Cărpriceru.

Moderator: Vasile Gribincea

Volumul “SPACES AND IDEAS – Propedeutics of the Essay “Spaces of Experience” (Prolegomena)” a apărut sub egida “Scholars’ Press”, tipărit de “Schaltungsdienst Lange o.H.G” din Berlin, în anul 2022 (6 septembrie).

Cartea implică utilizarea unui amplu câmp de cunoștințe interdisciplinare, având nivel științific modern, printre care: complexitate, biocomplexitate și emergență, știința biocuantică, spații matematice și structuri biologice, ierarhie biosistemică, epistemologie, ontologie, filosofie a științei.

Sorin Baiculescu are lucrări în profilul tematic al cărții, susținute în România și în străinătate. Este matematician (biomatematician), fiind și doctor în epistemologie și în filosofia științei, cu preocupări, rezultate și idei importante în modelarea matematică din biologie, bioinformație și compatibilitate socială. Este membru al unor organizații interne și internaționale de prestigiu, precum și al Societății Franceze de Filosofie.

***

Volumul „Istorie regândită”, scris de Laura Pană, constituie regândirea și actualizarea cunoștințelor referitoare la teme fundamentale ale istoriei sociale, economice, politice și culturale românești. Cartea asigură, astfel, un sistem de referință adecvat pentru a propune o explicație de ansamblu a evenimentelor marcante ale istoriei recente. Aceasta, la rândul ei, servește ca temei pentru o sinteză istorică actuală, prelungită într-o cercetare științifică a viitorului apropiat. Lucrarea evidenţiază, interpretează şi evaluează cunoștințe actuale esenţiale din domeniile abordate, reprezentând și o contribuție originală la dezvoltarea teoriilor referitoare la unele aspecte ale evoluției sociale și ale dezvoltării umane aşa cum au loc acestea astăzi. Volumul este rezultatul unui studiu interdisciplinar ce integrează cunoştinţe şi reflecţii actuale într-o contribuţie la filosofia istoriei româneşti.

Laura Pană are o lungă carieră didactică la Universitatea Politehnica din București. Încă din anul 1990, când a devenit posibilă predarea și publicarea unor cursuri bazate pe cercetări și competențe personale, a ținut un curs de Filosofie Socială, iar la forma de predare Masters of Science, unul de Prognoză Socială și Tehnologică, iar acum propune acest volum de Filosofie a Istoriei. În cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare ea a inițiat un nou domeniu de cercetare și de predare denumit Filosofia Culturii Tehnice, domeniu în care a publicat cinci cărți, două dintre ele coordonate. După turnura computerială în filosofie a scris cărți și cursuri despre Filosofia Calculului, Filosofia Inteligenței Artificiale, Filosofia Realității Virtuale, Filosofia Vieții Artificiale. A promovat Filosofia Artificială și a creat un subdomeniu al acesteia, Etica Artificială, menită să orienteze conduita agenților morali atât umani, cât și artificiali. În acest context a participat la cinci ediții ale Conferinței Europene de Calcul și Filosofie. Această carte se adaugă celorlalte opt publicate ca autor unic şi celor treizeci în colaborare ale autoarei, care studiază fenomenele sociale în evoluția lor istorică, în manifestările lor actuale și în schimbările lor previzibile, privite atât din interiorul societății românești, cât și prin prisma cercetării evoluţiilor globale.