11 iulie 2022 — Ateliere

Lecția despre muzeu @teliere educative pentru copiii din medii defavorizate #1

Joi, 7 iulie 2022, în intervalul orar 11:00 – 13:00, la Casa Memorială „Liviu și Fanny Rebreanu” a avut loc primul atelier din seria atelierelor dedicate copiilor proveniți din medii defavorizate. Prima temă propusă de Adrian David, unul dintre cei patru coordonatori ai atelierelor, a fost dedicată noțiunii de muzeu. De multe ori în timpul tururilor noastre ghidate ne sunt adresate, atât din partea copiilor, cât și a adulților care ne vizitează, diverse întrebări legate de desfășurarea efectivă a activității unui muzeu. Acest lucru ne-a făcut să înțelegem utilitatea unui atelier în care să încercăm să răspundem interesului și curiozităților vizitatorilor noștri, indiferent de vârsta acestora.
Ce este un muzeu? Care sunt menirea și funcțiile lui? Ce tipuri de muzee există? Ce înseamnă patrimoniu muzeal, cum se constituie și se administrează acesta? Cine sunt cei care lucrează într-un muzeu și ce fac ei propriu-zis? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care vom încerca să răspundem prin intermediul activității noastre educaționale.
Primii vizitatori ai lunii iulie (Andrei, Gabriel și Maria), care ne-au vizitat săptămâna aceasta, fac parte din programul Alternative Rezidential, un serviciu de tip rezidențial din subordinea D.G.A.S.P.C. Sector 2, care se ocupă de creșterea și educația copiilor beneficiari de măsură de protecție specială de tip plasament în unități rezidențiale de tip familial. Aceștia s-au bucurat de două ore recreative în muzeul nostru și au primit volume din partea muzeografului nostru: „Fram, ursul polar”, „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”, „Legende și basme istorice”, „Mituri și legende ale lumii antice”.
Dacă doriți să participați la atelierul intitulat „Lecția despre muzeu” ținut de colegul nostru, muzeograful Adrian David, la Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” din București, așteptăm înscrierile dvs. pe adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro sau la numărul de telefon 0723.154.052.
Vă așteptăm cu mare drag!