17 decembrie 2017 — Evenimente

Lectură de poezie de Ziua Minorităţilor Naţionale

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o lectură de poezie, prilejuită de Ziua Minorităţilor Naţionale, sărbătorită în fiecare an, aşa cum prevede şi Hotărârea de Guvern nr. 881/1998 la 18 decembrie. Vor recita poezii aparținând colegilor de breaslă care fac parte din diverse comunități minoritare actrița Ioana Crăciunescu și poetul Eugen Suciu. Evenimentul are loc luni, 18 decembrie 2017, de la ora 17.00, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).

Ioana CRĂCIUNESCU, actriţă de teatru şi cinema şi poetă, s-a născut la 13 noiembrie 1950, la Bucureşti. În 1973 a absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti şi a devenit actriţă a Teatrului Nottara. A publicat volumele: Duminica absent, 1980; Supa de ceapă, 1981; Iarna clinică, 1983; Mașinăria cu aburi, 1984; Creștet și gheare, 1998; Supa de ceapă / Soupe à l’oignon, 2007; Mon general, 2014. Ioana Crăciunescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariştilor români, a UCIN şi UNITER.

Eugen SUCIU s-a născut la Arad, la 22 august 1952. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Prima apariţie editorială a fost în anul 1976, în Caietul debutanţilor, Editura Albatros. A debutat cu volumul Bucuria anonimatului în 1979, pentru care a obţinut premiul de debut al Editurii Albatros. În 1991 îi apare volumul Cinema Union, la Universitatea de Artă din Bucureşti. În 2011, publică volumul de versuri Motanul, Editura Cartea Românească. În 2013, apare volumul Ţeasta, Editura Tracus Arte, pentru care a primit Premiul Cartea de poezie a anului 2013 acordat de Uniunea Scriitorilor din România.

Evenimentul organizat de Muzeul Național al Literaturii Române are ca scop punerea în valoare a segmentului multietnic şi multicultural din România, în cadrul unei manifestări ce are ca principiu de bază colaborarea interculturală. Promovarea poeziei contemporane din România prin prisma minorităților este o abordare a relaţiilor interetnice din punct de vedere artistic, care permite îmbogățirea vieții culturale românești prin prezentarea unor texte reprezentând culturi şi tradiţii diferite, dar și conexiuni între acestea.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. În România, dreptul la identitate este unul dintre drepturile fundamentale consacrate de către Constituţie.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.