15 ianuarie 2021 — Uncategorized

Lirica eminesciană în viziunea artistului plastic Ion Panaitescu

„Educațiunea e cultura caracterului, cultura e educațiunea minții.” (Mihai Eminescu)

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și la aniversarea zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, Muzeul Național al Literaturii Române București în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române și Muzeul Brăilei „Carol I” lansează un nou proiect expozițional on-line: Lirica eminesciană în viziunea artistului plastic Ion Panaitescu.

Video-expoziția prezintă lucrările graficianului, desenatorului, gravorului și ilustratorului de carte Ion Panaitescu, adunate, cu ani în urmă, într-un album bibliofil, alcătuit de autor, intitulat M. Eminescu.

„Senior al graficii românești”, Ion Panaitescu face parte dintr-o adevărată pleiadă de artiști plastici inspirați de creația poetică eminesciană.

„Numele lui Ion Panaitescu este legat de gravura românească, de un limbaj aflat acum pe cale de dispariție. Privind retrospectiv, în cazul lui putem vorbi despre o perpetuă stare de invenție, despre tentația ludică a imaginii, despre o operă amplă și inconfundabilă, despre o continuă căutare în zona limbajului. (…) Ceea ce l-a atras permanent pe Ion Panaitescu a fost o analiză de tip raționalist, o sinteză între cuvânt și imagine. El își construiește opera cu mare economie de mijloace, se folosește aproape exclusiv de linie pentru a da viață unui univers bogat în semnificații.” (Maria Magdalena Crișan)

Echipa de proiect:

Zamfir Bălan (documentare, concept expozițional)
Eugenia Oprescu (selecție material documentar)
Petru Șoșa (grafică, DTP, montaj film)
Coordonatorul proiectului: Ioan Cristescu, directorul MNLR

_______________

Video-expoziția face parte din proiectul Zilele Culturii Române la MNLR, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii