29 iulie 2020 — Evenimente

Litera Mov | Proiect on-line

Muzeul Național al Literaturii Române lansează un nou proiect on-line, Litera Mov, care se va difuza live, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române, în fiecare zi de joi, de la ora 20.00. Inițiatoarea acestui proiect este scriitoarea Doina Ruști.

Litera Mov este o aspirație a elitei visătorilor, acei oameni cu ochi interiori, numiți creatorii de ficțiune. Indiferent cu ce mijloace fac lumea, aceștia au în minte o literă, luminată de lampioanele mov ale dorințelor. Doina Ruști vă invită în fiecare joi seara, în intimitatea Literei Mov, alături de scriitori, actori, regizori, artiști ai vizualului, respectiv – creatori de ficțiune.

Joi, 30 iulie, de la ora 20.00, Bogdan Tănase, un teoretician al ficțiunii, asistent univ. la Catedra de Teoria Literaturii a Facultății de Litere, Universitatea din București, deschide seria întâlnirilor dedicate Literei Mov.

DOINA RUŞTI este prozatoare contemporană, apreciată în mod unanim pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale.  Mai cunoscută, trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), a fost precedată de alte două romane de succes, cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca (2009). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Logodnica (2017), Omulețul roșu (2010) ș.a, precum și proză scurtă.

Tradusă în numeroase limbi de circulație, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale, între care El Mercurio (Santiago de Chille), Neue Zürcher ZeitungIl Manifesto, Las Últimas Noticias, La Jornada (Ciudad de México), Stato Quotidiano, Turia, La Stampa, La Opinión, Beijing Daily, Il Libero, Magyar Nemzet, La Repubblica, Encyclopedia of Literary Cinematic Monsters (Routledge, New York) ș.a.

A fost recompensată cu mai multe premii literare românești, printre care Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul Ion Creangă al Academiei Române.