1 martie 2024 — Evenimente

Literalitate din pălării sau Pălării din literatura română

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 7 – 31 martie 2024, expoziția de design contemporan „Literalitate din pălării sau Pălării din literatura română”, a creatoarei Cosmina Nicolescu, fondatoare a brandului Fandacsia.

„Pălăria este un accesoriu pe deasupra capului care vorbește foarte mult despre gândurile și emoțiile celui care o poartă, despre rangul social, starea de trezire, respectul pe care și-l poartă sau acela pe care îl cere, despre capacitatea de asumare, seducție sau despre tradiție. Pălăriile pe care le corelez cu literatura română sunt de toate felurile, amestecând genul major cu genul minor, poezia și drama, delicatețea și impetuozitatea. Veți descoperi pălării pentru personaje principale din literatura română cărora, daca le rostești numele, o întreagă țesătură de cuvinte apare instantaneu în jurul lor, din memorie, ca un fundal viu al lecturii reamintite, dar și cu multe personaje secundare – o magma de personaje din mijlocul cărora, cu vitalitatea lor balcanică, melancolia slavă și savoarea fanariotă, se nasc mulțimile coerente afectului limbii române. Limba română e o purtătoare de pălării, în sine, căci influențele ei diverse te fac să investighezi, ca un detectiv de parfum, o picătură de Paris, adusă în valize de boier, pe pană de pălărie, o pulbere din medicamentul german sau o baie levantică în balia de lemn în care se scaldă toate. Limba română are propriile ei pălării prin diacriticele care s-au urcat la cap. Îndrăznesc, în acest demers cu fulgi și lână, a saluta literatura română din perspectiva « fandacsiei» lui Caragiale, căci euforia iluminării (chiar dacă ușor anapoda, colț cu nebunia temporară) e o stare de spirit care se manifestă prin mișcare ascendentă până înspre cap. Purtați-vă literatura însușită ca și cum e pălăria voastră invizibilă!”- Cosmina Nicolescu

Expoziția, dedicată celebrării, în data de 8 martie, a Zilei Internaționale a Femeii, se va deschide în data de 7 martie 2024, la ora 18.30, și va cuprinde piese din diferite colecții ale autoarei, dar și piese inspirate din colecția MNLR.

Cosmina Nicolescu a fondat, la Bucuresti, studioul de pălării Fandacsia în 2007, după ce, timp de ani de zile, a alimentat pasiunea din sertar cu speranțe, căci practica meseria de regizor de film, combinată cu cea de producător de televiziune. A realizat, în timpul unei cariere de 20 de ani, ca regizor – o telenovelă pentru Prima TV în co-producție cu SonyPictures, mai multe emisiuni culturale pentru TVR Cultural sau edutainement pentru antreprenori, o emisiune difuzată pe TVR2 și pentru care a primit Premiul Clubului Român de Presă pentru jurnalism economic.

Cosmina Nicolescu s-a concentrat exclusiv asupra realizării pălăriilor, a lansat multe colecții pentru Fandacsia, a lucrat câteva mii de pălării, pe care le-a prezentat în diverse expoziții, și s-a bucurat și de recunoașterea de a fi fost invitată să participe în cadrul Design Month Graz-UNESCO City of Design.

În 2022, sub egida Ambasadei Regatului Spaniei la București și la initiatia Institutului Cervantes Bucuresti, Cosmina Nicolescu a creat, ca reverență adusă culturii hispanice, expoziția „Pălăria  Spaniolă”, cu 16 exponate în legatură directă cu capodopere ale artei vizuale spaniole și sud-americane. Această expoziție a fost preluată, în spațiul dedicat sculpturii – Cazarma U, la Timișoara, pentru o lună, în cadrul evenimentelor găzduite de capitala culturală din 2023.

https://www.fandacsia.ro/

https://www.facebook.com/Fandacsia