11 aprilie 2018 — Evenimente

Literatura detenției și a împotrivirii | 3

Muzeul Național al Literaturii Române organizează miercuri, 11 aprilie 2018, începând cu ora 19:00, în Sala „Perpessicius” din sediul expozițional al MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8), cea de-a treia dezbatere a seriei Literatura detenției și a împotrivirii.

Vorbeam de frig, de foame, de cenzură reprezintă o întâlnire portret cu scriitorul, jurnalistul, editorul Mircea Dinescu. Alături de el vor fi Alex. Ștefănescu și Ioana Diaconescu, iar dezbaterea va fi moderată de Lucia Hossu-Longin.

În cadrul evenimentului va fi proiectat filmul documentar Vorbeam de frig, de foame, de cenzură, realizat de Lucia Hossu Longin.

Amfitrioni: Ioan Cristescu și Ada Vertan.

Mircea Dinescu, poet disident care a riscat enorm, dublând poezia subversivă a anilor ʼ80 cu o declaraţie politică în volumul Moartea citeşte ziarul, din 1988, interzis de cenzură, poet ale cărui versuri au cuvinte ce par rupte din reportajele ziarului „Scânteia”, cel mai puternic ziar de propagandă al Partidului Comunist Român, versuri care prin combinaţia lor, creează un efect şoc, ce conduce cititorul la o tensiune insuportabilă:

„Ferește-mă Doamne de cei ce îmi vor binele,
de băieții simpatici dispuși oricând la o turnătorie voioasă
de preotul cu magnetofon sub sutană
de plapuma sub care nu poți intra fără să dai Bună seara…”
Fragment din poezia „Indulgenţă de iarnă”, 1981

Galerie Foto