Glisează meniul stânga/dreapta
4 aprilie 2020 — Educație muzeală
Episodul 12, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”
Romanul „Ion” a fost dedicat de Liviu Rebreanu soției sale, care ca răspuns îi trimite acestuia o înduioșătoare scrisoare de dragoste, aflată în prezent în patrimoniul Casei Memoriale „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”:
„Liviu meu,
Nici o emoție din viața mea nu poate egala vijelia de sentimente care m-a încercat la primirea veștii terminării lui „Ion”. Zile și nopți, luni și ani, mi-ai împletit iubirea în sufletul tău, alături de acest Ion. Aș vrea să-ți sărut mâna care ani întregi, fără preget, în mijlocul bucuriilor și grijilor, a așternut pe hârtie la comanda geniului tău slovă lângă slovă ca să-mi dăruiești mie neasemuitul tău „Ion”. Sun mândră. Mândria mea este puternică încât aș vrea să-ți trimit o scrisoare lungă, dar vai, sunt atât de neîndemânatică. Tu ești acela care a trezit în mine viața nouă. Sunt însetată să citesc tot ce-mi dai, sunt ca pământul scorojit care primește ploaia sorbind-o cu toată lăcomia fierbințelii lui. Liviu meu, aș vrea să fac pentru tine tot ce dorești și nu dorești. Tu ești Dumnezeul meu. Îți mulțumesc. Este oare expresie mai potrivită, mai aleasă? Nu știu, știu doar că tu ai înțeles tot gândul meu, tot sufletul meu, de aceea îți dăruiesc cu smerenie, pe veci, toată iubirea mea. Fanny.”
Liviu Rebreanu, distins membru al Academiei Române începând din 1939, susține la 29 mai 1940, primul său discurs care avea să marcheze parcursul său academic: „Laudă țăranului român”. A avut întotdeauna o părere foarte bună despre țăranul român, considerându-l „izvorul românismului pur și etern”, „singura realitate permanentă și inalterabilă”.
Astăzi, colegul nostru Adrian David vă spune povestea scrierii uneia dintre cele mai importante creații din întreaga literatură română, capodoperă a romanului realist rural românesc, „Ion”, roman inspirat din scene și fapte reale, pe care autorul fie le-a văzut, fie le-a întâlnit, sau despre care pur și simplu a auzit. Toate acestea vă sunt povestite astăzi în materialul video pregătit special pentru elevii de liceu, ca o lecție alternativă de literatură pentru toți cei care se pregătesc de bac.
Material video realizat de Adriana David și editat de Andrei Nicolescu.