9 mai 2020 — Evenimente

Lucian Blaga – 125 de ani de la naștere | Alexa Visarion

Alexa Visarion, personalitate marcantă a teatrului și filmului românesc, regizor și profesor universitar doctor, cu peste o sută de spectacole de teatru montate în țară, pe scenă, la radio, televiziune, dar și în spațiul cultural european și american, ne povestește în această seară despre prima „întâlnire” cu Lucian Blaga, dar și despre piesa „Meșterul Manole”, pusă în scenă, la Cluj, în 1973, împreună cu scenaristul Vittorio Holtier.

Pentru Alexa Visarion, Lucian Blaga este mentor și călăuză de taină, iar dramaturgia sa, un dialog între ființă și lume, o ființă aflată la o răspântie verticală, între necunoscut și trăire.

Întâlnirea cu opera sa filosofică și dramaturgică a însemnat o schimbare a întregului său parcurs regizoral. Lectura acestei piese despre jertfă, iubire și întemeiere este o punere în scenă originală, netrădând textul, adică lăsând să se întrevadă propriul traseu al regizorului în explorarea semnificațiilor textului și propria abordare.

Pariul lui Alexa Visarion a fost acela de a demonstra că dramaturgia blagiană este una scenică și, mai cu seamă, unică, prin natura relațiilor pe care le creează Blaga între lucruri, în căutarea tainei despre absolut, în căutarea Marelui Anonim.

Vă invităm să îl urmăriți într-un material înregistrat special pentru aniversarea celor 125 de ani de la nasterea lui Lucian Blaga. Materialul filmat în expoziția de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8) este accesibil pe contul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=OEXRBH3xsrQ&feature=youtu.be

Montaj video realizat de Ciobanu Daniel