Glisează meniul stânga/dreapta
9 mai 2020 — Audiții
George Banu, celebrul teatrolog și profesor emerit la Sorbonne Nouvelle – Paris, ne vorbește, printr-o interveție telefonică, despre dramaturgia lui Blaga.
Vă invităm să îl acultați accesând canalul nostru de YouTube:
George Banu este profesor emerit de teatru la Sorbonne Nouvelle – Paris. A primit titlul de doctor honoris causa din partea mai multor universități europene. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și responsabil al colecției „Le temps du théâtre” de la Editura Actes Sud.
A condus revistele „l’Art du théâtre și Alternatives théâtrales” și este președintele juriului la Premiul Europa pentru Teatru. A primit Marele Premiu al Academiei Franceze (2014).
A publicat un număr semnificativ de lucrări consacrate regizorilor europeni, în special lui Peter Brook, Kl. Michael Grüber, Giorgio Strehler, Antoine Vitez, Ariane Mnouchkine. Este autorul unei trilogii despre teatru și pictură („Cortina sau fisura lumii”, „Spatele omului: pictură și teatru” și „Nocturne”, publicate prima dată în Franța, la Editura Adam Biro) și al uneia ce reunește „Trilogia îndepărtării: Odihna, Noaptea, Uitarea”, publicate prima dată în Franța, la Editura Les Solitaires intempestifs. Cartea sa „Roșu și aur: teatrul spectatorului” este una dintre cărțile de referință despre poetica teatrului italian. A consacrat eseul „Notre théâtre, La Cerisaie” (Editur Actes Sud) capodoperei lui Cehov „Livada cu vișini” și un altul, teatrului japonez, „L’acteur qui ne revient pas” (Editura Gallimard). Menționăm și „La Scène surveillée” și „Miniatures théoriques” (Editura Actes Sud). La Editura Gallimard a publicat antologia comentată „Shakespeare, le monde est une scène” („Shakespeare. Lumea-i un teatru”) și „Les Voyages du comédien”. A creat și coordonat lucrarea colectivă „L’enfant qui meurt” (Editura de l’Entretemps) și „Les voyages ou l’ailleurs du théâtre” (Editura Alternatives théâtrales).
Este triplu laureat al Premiului pentru cea mai bună carte de teatru din Franța. Cărțile sale au fost traduse în italiană, germană, spaniolă, rusă, română, maghiară, slovacă.
A realizat două filme, unul dedicat lui Shakespeare și celălalt lui Cehov. Ambele au primit elogii din partea UNESCO. A coordonat diverse numere speciale, cum ar fi „Théâtre et opéra: une mémoire imaginaire” (Editura de l’Herne), „Le théâtre de la nature”, „Le Théâtre testamentaire”, „L’Est désorienté”, „Le corps travesti”, „Extérieur cinéma”.