Glisează meniul stânga/dreapta
9 mai 2020 — Evenimente
Victor Ioan Frunză este unul dintre cei mai apreciaţi directori de scenă români, care a montat un număr impresionant de producţii de teatru, operă şi televiziune, fiind invitat să lucreze pe scene importante din țară, dar și din străinătate. Intervenția sa, filmată la mansarda expoziției de bază a MNLR, expune semnificațiile istorice, artistice și simbolice ale piesei lui Blaga, „Cruciada copiilor”, pe care a regizat-o și pentru care a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, în anul 1993.
Vă invităm să îl urmăriți pe Victor Ioan Frunză într-un material disponibil pe contul nostru de YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=Ql9piCgvadg&feature=youtu.be
De la absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, în 1981, Victor Ioan Frunză a montat un număr impresionant de producţii de teatru, operă şi televiziune, fiind invitat să lucreze pe scene importante din țară, dar și din străinătate.
În perioada 1990 şi 1993 a fost director al Teatrului Naţional din Cluj, iar până în 1994 a conferenţiat la Academia de Muzică din Cluj (Catedra Regie de Operă) şi la Academia de Teatru din Târgu Mureş (Catedra de Regie). A creat Trupa pe Butoaie, primul proiect de teatru independent din Romania (1992-1997).
Din cele peste 200 de montări, amintim doar câteva: „Livada de vişini” de A. P. Cehov; „Don Juan” de Molière; „Ghetto?” de Joshua Sobol; „Falstaff” de William Shakespeare; „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare; „Marat-Sade” de Peter Weiss; „Becket” de Jean Anouilh; „Host Mich Noch Lieb” de Bebe Bercovici; „Cruciada copiilor” de Lucian Blaga; „Iașii în Carnaval” de Vasile Alecsandri; „Satyricon”după Petronius; „Lorenzaccio” de Alfred de Musset; „Tamerlan cel Mare” de Cristopher Marlowe; „Strategia porcului” şi „Cu ochi de copil” de Raymond Cousse; „Lecţia” de Eugène Ionesco; „Regele moare” de Eugène Ionesco; „Hamlet” de William Shakespeare; „Scaunele” de Eugène Ionesco; „Medeea” de Jean Anouilh; „Die Dreigroschenoper” de Bertolt Brecht.
A obținut importante premii si distincţii, în ţară şi străinătate, precum Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol (1994, 2017), Premiul de regie al UNITER, Premiul UNITER pentru întreaga activitate, Premiul de excelență al UNITER, Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – secția română, premiul Fundaţiei SOROS pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrelor de Studio şi Alternative de la Gödöllő (Ungaria), Premiul pentru regie la Festivalul Naţional de Teatru, Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Teatru, Premiul pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, Diploma de excelenţă pentru contribuţia la dezvoltarea Televiziunii Române etc.
A fost distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler și cu Ordinul Maltez în grad de Cavaler.
Montaj video realizat de Ciobanu Daniel