Glisează meniul stânga/dreapta
9 mai 2020 — Aniversări și evocări
După încheierea carierei diplomatice, Lucian Blaga se retrage la Cluj, unde va conduce o catedră înființată special pentru el, de filosofie a a culturii, şi unde a fost mentorul unui grup de tineri intelectuali, exilaţi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împreună cu întreaga Universitate clujeană, la Sibiu. Aici va preda până în 1948, când autoritățile comuniste desființează postul și îl exclud pe Blaga din învățământ și din Academia Română.
Urmează o perioadă dificilă, când publică sporadic traduceri și articole în diverse gazete literare. Fiind considerat un „scriitor decadent, mistic”, trăia, ca mulți alți confrați, cu spaima arestării de către omniprezenta Securitate. În acest scop, organele de represiune încearcă să-l forțeze pe tânărul Ion Dezideriu Sîrbu, fostul student și asistent al lui Blaga, să semneze un denunț calomnios. Cel care va semna mai târziu ca scriitor I. D. Sîrbu refuză să își trădeze profesorul, în ciuda torturilor și a presiunilor de tot felul. Pentru tăria sa de caracter va plăti cu ani grei de detenție în lagărele de exterminare cele mai crâncene ale timpului. Povestea vieții sale va inspira personajul Victor Petrini al lui Marin Preda, din romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”.
Textul este extras din audioghidul MNLR (expoziția de bază a MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8). Vă invităm să urmăriți un montaj video care conține imagini din Arhiva MNLR. Voce: Attila Vizauer.
Foto: Lucian Blaga, Arhiva MNLR
Montaj video realizat de Alex Ursu