Glisează meniul stânga/dreapta
19 noiembrie 2018 — Concerte de muzică
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 20 noiembrie 2018, ora 16.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), Sala Perpessicius, la o după-amiază de poezie şi muzică cu titlul MARI ACTORI – MARI POEŢI: „De la Marele Will – William Shakespeare la „Întunecatul april” – Emil Botta. Interpretați de Alexandru Repan și Ionuț Bogdan Ștefănescu – flautul de aur. Prezintă: Mihai Ispirescu. Amfitrion: Ioan Cristescu, director general MNLR.
Shakespeare a fost tradus în mai mult de 100 de limbi şi interpretat în 24 de ţări numai în ultimul deceniu. Despre el se spune că a fost cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor, că a modelat limba engleză apropiind-o de forma sa modernă și că este unul dintre dramaturgii cei mai prezenți pe scenele teatrelor din întreaga lume. S-a bucurat de succes chiar din timpul vieții, însă recunoașterea s-a conturat începând cu secolul al XIX-lea. Shakespeare este actual și încă trăieşte prin operele sale ce răspund oricăror exigenţe artistice ori stilistice sau necesităţilor critice ale intelectualilor. O dovedesc nenumăratele manifestări artistice inspirate din operele shakespeariene, care au îmbrăcat cele mai diverse şi neaşteptate forme de expresie în cele peste patru veacuri de când marele dramaturg ne-a părăsit.
La 15 ani a fugit de acasă pentru a deveni actor. A urmat Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi a trecut pe la diferite teatre din Capitală și provincie. Emil Botta a fost actor al Teatrului Național din București, pe scena căruia a creat roluri memorabile. De asemenea, a jucat în nenumărate filme, o mențiune specială ar fi pentru un rol antologic: profesorul Paveliu din Reconstituirea lui Lucian Pintilie (1969). Datorită Radioului, astăzi putem să-i auzim vocea extraordinară, unică, recitând versuri proprii sau ale altor poeți. A fost poet și prozator, de asemenea. O colaborare de relativă continuitate la Vremea (1936) a fost fructificată în volumul său de debut, „Întunecatul April” (1937). Au urmat și altele, „Pe-o gură de rai” (1943) și după aproape trei decenii, „Vineri” (Versuri, 1971) și „Un dor fără sațiu” (1976). Premiul Fundațiilor Regale (1937); Premiul „M. Eminescu” al Acad. (1967). „Întunecatul April” aduce la lumină versuri de o frumusețe și originalitate extraordinare.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!