23 februarie 2018 — Evocări

Marin Sorescu – 82 de ani de la naștere

Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor și Fundația Marin Sorescu vă invită miercuri, 28 februarie 2018, de la ora 13.00, la sediul MNLR din Calea Griviței nr. 64-66, Sala Iosif Naghiu, la un eveniment dedicat memoriei lui Marin Sorescu, de la a cărui naștere se împlinesc 82 de ani. Invitați să vorbească la eveniment sunt acad. Eugen Simion, Mircea Martin, Paul Cernat, Ion Jianu, Radu Sorescu. Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul MNLR. Marin Sorescu va fi evocat și printr-un fragment din „La lilieci”, în interpretarea actorilor Teatrului Nottara, regia Constantin Fugașin. 

Marin Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări. A publicat primul său volum, „Singur printre poeţi”, în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist, cu un profund simţ critic. Sunt foarte cunoscute şi volumele din ciclul „La lilieci”, un univers poetic pornind de la un cimitir ce poartă acest nume. Ideea i-a venit lui Marin Sorescu în momentul în care acesta se afla cu o bursă în SUA la Universitatea din Iowa când i-a căzut în mână un volum al poetului american, Edgar Lee Masters intitulat Spoonriver, construit în acelaşi mod. Creaţia sa dramaturgică poate fi considerată şi ea ca fiind excepţională: „Iona”, „Paracliserul”, „Matca”, „Există nervi”, „A treia ţeapă”, „Răceala”. Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarmé din Paris, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Veneţia, al Academiei de Arte, Ştiinţă şi Profesii din Florenţa.

A condus revista literară „Ramuri” şi a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Craiova. Unul dintre cei mai reprezentativi poeţi contemporani ai lumii, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru literatură, a primit mai multe distincţii în România printre care Premiul Academiei (de două ori), Premiul Uniunii Scriitorilor (de şase ori). În România Marin Sorescu ocupă un loc important în programa şcolară, atât în învăţământul preşcolar, prin cărţile sale pentru copii, cât şi în învăţământul primar şi liceal şi în Facultăţile de Filologie. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate. A murit în anul 1996, la Bucureşti.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Galerie Foto