20 ianuarie 2021 — Dezbateri culturale

Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #2 cu ALEXANDER HAUSVATER

Alexander Hausvater, unul dintre cei mai mari și mai fascinanți regizori ai ultimelor decenii, revine la Muzeul Național al Literaturii Române, în cadrul rubricii „Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor”. Am vizitat împreună cu regizorul Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și am povestit împreună cu el despre memoria marilor personalități culturale și rolul pe care o casă memorială o are pentru moștenirea culturală a celor care au locuit-o, despre Alexander Hausvater muzeograf de o zi, dacă și-ar fi ales o altă profesie decât cea de regizor, despre alegerea profesiei de regizor, care este poziția dramaturgiei românești în literatura universală, de ce citim mai puțină dramaturgie față de alte genuri literare, dar mai ales despre alegerea textelor care stau la baza marilor spectacole alese de el, despre transformarea acestora în spectacole, despre alegerea romanului „Adam și Eva”, locul pe care acest spectacol de referință îl are astăzi în istoria teatrului românesc și în creația regizorului, despre confesiunea regizorului Alexander Hausvater care a crezut de la început în acest roman și care dincolo de dramatismul neintenționat al romanului care l-a convins să îl transforme în spectacol, a văzut în el ceea ce ar fi putut deveni cel mai important roman al perioadei nu doar pe plan local, ci și pe plan internațional.

Alexander HAUSVATER, regizorul care nu separă arta de viață, s-a născut la 11 iunie 1949 la București, de unde a emigrat împreună cu familia sa în Israel zece ani mai târziu. În 1967, pornește spre Dublin, după ce va absolvi cursurile Universității din Tel Aviv, iar în orașul care îi va deveni o nouă casă, urmează cursuri de literatură dramatică și debutează ca regizor. A debutat ca regizor cu spectacolul „Nazdravanul Occidentului” în 1971, la Teatrul Național Irlandez din Dublin, spectacolul fiind interzis la scurt timp „din cauza pudibonderiei de atunci”, dar și pentru că se juca în limba celtică. Între 1969 și 1972 a fost directorul artistic al Teatrului Peacock din Dublin, iar din 1971 îl regăsim în Canada, cea de-a patra sa casă, de unde va reveni în România pentru prima oară în 1990, imediat după căderea regimului comunist. În Canada are o carieră excepțională ca regizor, fondator și direct de teatru, profesor. De-a lungul anilor, cariera sa este marcată de regizarea a peste 150 de spectacole în Canada, Irlanda, Israel și România.

Invitații din cadrul noului nostru proiect vor alege și obiectele lunii, pe care vă invităm să le descoperiți în tururile ghidate organizate de colegii noștri muzeografi doar pe parcursul lunii în curs. Obiectul lunii februarie ales de regizorul Alexander Hausvater este mașina de scris a scriitorului Liviu Rebreanu, cea la care acesta a cules inclusiv manuscrisul romanului „Adam și Eva”, romanul atât de iubit de invitatul nostru, mașina de scris despre care vom povesti curând și pe pagina de Facebook a MNLR.

„Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor” este un proiect prin care vom spune poveștile obiectelor de patrimoniu aflate în cele cinci case memoriale aflate în patrimoniul MNLR împreună cu personalități culturale remarcabile din diferite domenii, a căror istorie personală se întâlnește cu istoria obiectelor prezentate de ei. Nu vom afla doar povestea obiectelor de patrimoniu, fie ele mai valoroase prin prețiozitatea și unicitatea lor sau prin contextualizarea istorică și prin importanța pe care au dobândit-o datorită scriitorilor cărora le-au aparținut și familiilor acestora, ci vom împărtăși și amintiri și trăiri din viața invitaților noștri.

Mai multe detalii despre cea de-a doua ediție aici:
https://www.facebook.com/events/4063413797026150/

Echipa de proiect:
Adrian David, muzeograf Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”
Dorothea Nicolescu, muzeograf Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”
Lelia Spirescu, muzeograf Casa Memorială „George șI Agatha Bacovia”
Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”
Imagine: Grigoruț Stoica și Alex Ursu
Coordonator multimedia: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Andreea Drăghicescu