11 iulie 2022 — Evenimente

Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #10

„Când vii de pe scara roșie, camera de lucru, dormitorul, clar piesa de rezistență a casei, și biblioteca, mi se par cele mai trăite. Apropo de trăitul în răspăr al lui Arghezi, mi se pare că se expunea fără grijă, cu toate riscurile. Să trăiești într-o casă în care să vezi pe unul dintre geamuri locul în care ai fost la închisoare este sigur destul de dificil. Îți asumi niște lucruri. Asta mi se pare că este în casă foarte clar. Casa a crescut odată cu el. Este o casă asumată.” (Dorothee Hasnaș, arhitect).

Dorothee Hasnaș este arhitect și manager cultural, cu studii de specialitate în București, Stuttgart și Karlsruhe (KIT), redactor la Revista „Zeppelin”, revistă de arhitectură și cultură urbană, și membru Swiss Humanitarian Aid Unit din 2009. Împreună cu Dorothee am vizitat Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” și am discutat despre arhitectura specială a acesteia într-un dialog savuros despre stilul de viață al unui mare scriitor, al familiei sale, despre cum modul de locuire a unui spațiu intim s-a modificat de-a lungul ultimului secol, de la 1926 și până astăzi, despre cum construiesc, trăiesc și simt astăzi oamenii casa în care locuiesc zi de zi.

„Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor” este un proiect prin care ne propunem să spunem poveștile obiectelor de patrimoniu care se găsesc în cele cinci case memoriale aflate în patrimoniul MNLR împreună cu personalități culturale remarcabile din diferite domenii, a căror istorie personală se întâlnește cu istoria obiectelor prezentate de ei. Nu vom afla doar povestea obiectelor de patrimoniu, fie ele mai valoroase prin prețiozitatea și unicitatea lor sau prin contextualizarea istorică și prin importanța pe care au dobândit-o datorită scriitorilor cărora le-au aparținut și familiilor acestora, ci vom împărtăși și amintiri și trăiri din viața invitaților noștri.

Vă invităm să descoperim împreună obiectul acestei săptămâni în episodul #10 din cadrul proiectului Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor, care va fi disponibil în regim de premieră live începând de sâmbătă, 16 iulie 2022, ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR și, ulterior pe website-urile www.mnlr.ro și www.culturaindirect.ro.