Glisează meniul stânga/dreapta
29 ianuarie 2021 — Dezbateri culturale
Invitatul ediției cu numărul patru realizate și prezentate în cadrul rubricii „Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor”, Adrian Majuru, oferă publicului nostru o vizită în casa marelui erudit Anton Pann, a cărui fascinație pentru fiecare dintre activitățile pe care le-a avut în vremea în care a trăit ne surprinde de fiecare dată când avem ocazia să descoperim noi și noi elemente, cu ajutorul cărora în timp vom construi un portret cât mai complex, dar și cât mai exact. În acest episod, Adrian Majuru realizează un tur ghidat al Casei Memoriale „Anton Pann” dintr-o perspectiva istorică și antropografă, aducând vizitatorii mai aproape de povestitorul, tipograful și muzicianul Anton Pann, dar și mai aproape de omul Anton Pann.
ADRIAN MAJURU (n. 1968) este licențiat în istorie al Universității din București, unde a obținut și un doctorat în geografie umană (2004). Între anii 2011 și 2012, a urmat cursurile școlii postdoctorale în specialitatea antropologie la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” (al Academiei Române), sub coordonarea prof. Cristiana Glavce. Ca rezultat al acestui stagiu a publicat lucrarea Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalității la Francisc Josif Rainer (2012). Coordonează „Revista de Antropologie Urbană din 2012” și predă antropologie urbană pentru cursurile de master și doctorat la Universitatea de Arhitectura și Urbanism „Ion Mincu”. Începând din 2014, este manager al Muzeului Municipiului București. Dintre volumele scrise și publicate amintim aici: „Bucureștiul albanez”, 2002, Editura Ararat; „Bucureștii mahalalelor sau periferia ca mod de existență”, 2003, Editura Compania; „Destinul în oglindă”, 2005, Pitești, Editura Paralela 45; „Familia Minovici – univers spiritual”, 2005, Editura Institutului Cultural Român; „Bucureștiul subteran. Cerșetorie, delincventă, vagabondaj”, 2005, Editura Paralela 45; „Copilăria la români (1850-1950)”, 2006, Editura Compania; „Prin Bucureștiul albanez / Nëpër Bukureshtin Shqiptar”, ediție bilingvă română și albaneză, 2006, București, Editura Privirea; „Legenda Khazară”, povestire fantastică ilustrată, 2007, București, Editura Caligraf; „București. Povestea unei geografii umane”, 2007, Editura Institutului Cultural Român; „București. Diurn. Nocturn”, 2009, Editura Curtea Veche; „Destin valah. Povestea unei geografii umane”, București, Editura Paralela 45; „Șapte variațiuni pentru flautul fermecat, (volum-octet-ilustrat)”, ediție limitată pentru «Gala Forbes 2010», 2010, București, Editura Adevărul; „Cum se distrau românii odinioară”, 2011, Editura Adevărul.
Episodul #4 a fost difuzat în regim de premieră live miercuri, 27 ianuarie 2020, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române, iar începând de astăzi materialul este disponibil atât pe website-ul www.mnlr.ro, cât și pe platforma www.culturaindirect.ro.
„Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor” este un proiect prin care vom spune poveștile obiectelor de patrimoniu aflate în cele cinci case memoriale aflate în patrimoniul MNLR împreună cu personalități culturale remarcabile din diferite domenii, a căror istorie personală se întâlnește cu istoria obiectelor prezentate de ei. Nu vom afla doar povestea obiectelor de patrimoniu, fie ele mai valoroase prin prețiozitatea și unicitatea lor sau prin contextualizarea istorică și prin importanța pe care au dobândit-o datorită scriitorilor cărora le-au aparținut și familiilor acestora, ci vom împărtăși și amintiri și trăiri din viața invitaților noștri.
Echipa de proiect:
Adrian David, muzeograf Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu, muzeograf Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”
Doro Nicolescu, muzeograf Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”
Cazacu Lelia, muzeograf Casa Memorială „George șI Agatha Bacovia”
Madalina Schiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”
Imagine: Gryg Stoica și Alex Ursu
Coordonator multimedia: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Andreea Drăghicescu