10 februarie 2021 — Dezbateri culturale

Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #8 cu NICU ILFOVEANU

Lumea văzută prin lentilele fotografice ale artistului Nicu Ilfoveanu nu (re)prezintă fantasme și idealuri, imagini închipuite despre tot ce ar putea fi mai frumos înconjurul nostru, ci o realitate privită visceral, cu atenție profundă și sensibilitate, în tot ce reprezintă ea aici, acolo, dincolo. Foto-călătoria lui în lume surprinde imperfecțiunile locurilor, oamenilor, gesturilor, întâlnirilor neașteptate și parcursul este unul onest și sincer, fără artificii și fără compromisurile unui pact cu realitatea alterată, contrafăcută. Fosta mahala Lucaci, în care astăzi e deschisă publicului casa eruditului Anton Pann, în mijlocul celei mai eterogene lumi posibile din centrul capitalei, atât de comună Bucureștiului încât nu mai prezintă un element surpriză, ci realitatea în forma ei cea mai specifică, pare decupată din albumul fotografic al călătoriei artistului vizual Nicu Ilfoveanu.

Nicu Ilfoveanu activează în domeniul fotografiei, al filmului şi al publicaţiilor fotografice, astăzi fiind creditat cu o poziţie specială în cadrul fotografiei româneşti contemporane. A absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde în prezent predă fotografia. Lucrările sale se caracterizează printr-o interacțiune neașteptată și imprevizibilă între personal și documentar, între sublim și trivial, între ceea ce este vizibil și ceea ce este ascuns. Este integrat în circuitul cultural european; activitatea sa recentă include expoziţii personale pentru Galería Mecànic, Barcelona (Electro +, 2018), în cadrul Mois de la Photo du Grand Paris 2017 (Valerica Bienheureux), la Uqbar Project Space Berlin (Series. Multiples, Realisms), Galeria Arsenal, Poznan (Prezentul Greşit), precum şi participări la expoziţii de grup, cum ar fi „Enchanting Views”, CIVA, Bruxelles (2020), „Mesuras”, Cerezales Antonino y Cinia Foundation, Leon (2019), „Looking Back, Thinking Further”, Musee de Beaux Arts Tournai (2019), „The Factory of Facts”, Salonul de proiecte, București; „Vision of a Nation”, Fotogalleriet Oslo; „The Forgotten Pioneer Movement”, District K&K – Berlin; „Centrul de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare”, din cadrul celei de-a 55-a Expoziţii de Artă Internaţională – Bienala de la Veneţia (2013). Cărți de fotografie publicate: „SteamPunk Autochrome”, „Petite Histoire”, „ELECTRO +”, „Găsiţi şi pierduţi”, „Serii. Multiplii. Realisme”.

Nicu Ilfoveanu este invitatul episodului cu numărul 8 din cadrul proiectului „Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor”, realizat de Muzeul Național al Literaturii Române, iar în luna februarie a acceptat invitația noastră de a vizita împreună Casa Memorială „Anton Pann”. Episodul #8 va fi difuzat în regim de premieră live marți , 16 februarie 2021, ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, iar ulterior acesta va fi disponibil pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

„Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor” este un proiect prin care vom spune poveștile obiectelor de patrimoniu aflate în cele cinci case memoriale aflate în patrimoniul MNLR împreună cu personalități culturale remarcabile din diferite domenii, a căror istorie personală se întâlnește cu istoria obiectelor prezentate de ei. Nu vom afla doar povestea obiectelor de patrimoniu, fie ele mai valoroase prin prețiozitatea și unicitatea lor sau prin contextualizarea istorică și prin importanța pe care au dobândit-o datorită scriitorilor cărora le-au aparținut și familiilor acestora, ci vom împărtăși și amintiri și trăiri din viața invitaților noștri.

Echipa de proiect:
Adrian David, muzeograf Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”
Doro Nicolescu, muzeograf Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”
Cazacu Lelia, muzeograf Casa Memorială „George șI Agatha Bacovia”
Madalina Schiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”
Imagine: Gryg Stoica și Alex Ursu
Coordonator multimedia: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Andreea Drăghicescu