Glisează meniul stânga/dreapta
20 februarie 2021 — Dezbateri culturale
Pe scena culturală, resimțim adeseori nevoia de a avea formatori de opinie în rândul personalităților culturale, care să contribuie în mod activ la anularea graniței dintre scriitori, artiști, muzicieni și public, însă în istoria recentă a culturii românești astfel de personalități s-au impus tot mai rar, iar misiunea noastră, a Muzeului Național al Literaturii Române și a instituțiilor similare cu a noastră, este tocmai aceea de a face posibil ca acest lucru să devină normalitate pentru că valorile culturii românești contemporane există, sunt printre noi, și ne-ar putea ajuta să facem lumea să fie mai frumoasă. Una dintre aceste rare personalități culturale este violonistul Alexandru Tomescu, cel mai cunoscut violonist român contemporan. Alexandru Tomescu întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.
Deschiderea cu care a acceptat să fie invitatul rubricii „Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor” ne-a emoționat și ne-a onorat. În vizitele sale la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, aflat fie în prospecție, fie pentru a înregistra episodul dedicat întâlnirii sale cu vioara lui George Bacovia, ne-a dezvăluit același Alexandru Tomescu pe care îl întâlnim pe marile scene: discret, rafinat, un desăvârșit profesionist, pentru care întâlnirea cu noi și cu publicul nostru este la fel de importantă ca un mare concert și trebuie pregătită cu același profesionalism și cu aceeași dăruire. Indiferent că suntem cei mai fini melomani sau doar niște simpli ascultători ai muzicii sale, de fiecare dată când îl ascultăm știm că ni se adresează și unora, și altora.
Alexandru TOMESCU este fiul unei familii de muzicieni, studiază primii șapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers.
Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A fost distins cu ordinul „Stella d’Italia” in grad de cavaler de catre Presedintele Italiei. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre din peste 40 de tari, ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. In luna mai 2019 a sustinut o serie de concerte in Anglia, ca solist al Royal Philharmonic Orchestra in Anglia, sub bagheta lui Gabriel Bebeselea si Christopher Petrie.
A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).
Din anul 2007, în urma mai multor concursuri, îi este încredinţată până în 2023, vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară si in importante centre culturale din Europa şi America, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Anotimpurile, Balada.
O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică către oamenii obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism.
„Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor” este un proiect prin care vom spune poveștile obiectelor de patrimoniu aflate în cele cinci case memoriale aflate în patrimoniul MNLR împreună cu personalități culturale remarcabile din diferite domenii, a căror istorie personală se întâlnește cu istoria obiectelor prezentate de ei. Nu vom afla doar povestea obiectelor de patrimoniu, fie ele mai valoroase prin prețiozitatea și unicitatea lor sau prin contextualizarea istorică și prin importanța pe care au dobândit-o datorită scriitorilor cărora le-au aparținut și familiilor acestora, ci vom împărtăși și amintiri și trăiri din viața invitaților noștri.
Episodul #9 va fi difuzat în regim de premieră live pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române vineri, 05 Martie 2021, ora 21.00, și ulterior acesta va fi disponibil pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturainidrect.ro.
Echipa de proiect:
Adrian David, muzeograf Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”
Dorothea Nicolescu, muzeograf Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”
Lelia Spirescu, muzeograf Casa Memorială „George șI Agatha Bacovia”
Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”
Imagine: Gryg Stoica și Alex Ursu
Coordonator multimedia: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Andreea Drăghicescu
Text biografic de Petrus Costea