25 martie 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică #16 | Dana și Ștefan Maitec

Invitații de astăzi ai mini-Cafenelei critice de pandemie sunt Dana și Ștefan Maitec, artiști vizuali care trăiesc și lucrează la Paris.

„După ce a văzut expoziția Constantin Abăluță, Maitec – Lemn Aur Lumină, la Muzeul Național de Artă al României, ne-a făcut marea surpriză și a realizat 49 de poezii haiku inspirate de lucrările prezentate. Ne-am simțit mândri de bucuria lui, dacă vrei. Am dorit să scoatem un album cu cele haiku-uri scrise de el ilustrate cu  operele lui Ovidiu și Sultanei Maitec, dar și ale noastre. Am reușit, dar n-am putut să facem lansare oficială, din cauza pandemiei”, spune Stéphane Maitec. „Din fericire, la București e mai bine. E puțin mai relaxată situația. La Paris de câteva luni este închis totul de la ora 18.00. Franța este într-o mare criză la ora actuală. Din punct de vedere profesional e puțin mai complicat. Toată lumea a fugit pe la casele de la țară. Sunt închise bibliotecile, librăriile, galeriile, tot. Noi, din fericire, am avut o perioadă în care a funcționat latura de vânzări. Mulți dintre colecționari n-au mai călătorit așa cum o făceau, n-au mai cheltuit bani și s-au găsit cu un buget important pentru artă și asta ne-a salvat”, spune Dana Maitec.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică on-line aici: