5 aprilie 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică #19 | Șerban Foarță și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al mini-Cafenelei critice este Șerban Foarță, unul dintre cei mai importanți poeţi din România. Trăieşte la Timişoara, unde scrie, traduce, pictează şi cântă la pian. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Sunt vremuri triste. Cineva scria că simte nevoia să-l citească pe Bacovia; i se pare că e vesel. În primele trei luni de pandemie am citit foarte mult. Eu nu citesc repede. Citesc ca să înțeleg. Dar de data aceasta am citit repede «Idiotul» lui Dostoievski. A apărut un soi de cvasi-nepăsare, cvasi-lene. Ar trebui să mă grăbesc din motive bine înțelese și, totuși, nu-mi vine să mă grăbesc. Pentru că vorba lui Matei Călinescu: «Cine se grăbește se grăbește să moară, cine moare aduce moartea în lume. Iată de ce a te grăbi e un mare păcat». Este o lume în plină depresie, care nu mai are răbdare în niciun fel. Mie performanța îmi place. Competiția nu-mi place. Ambiția nu-mi place. Înainte de pandemie, viața era frumoasă, trăibilă. Ar trebui să fim zgârciți și să stoarcem lămâia asta ca lumea și o mâncăm cu zahăr. Starea de pandemie este o stare de jerpelitură a Universului nostru, nu al Cosmosului”, spune Șerban Foarță.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: