Glisează meniul stânga/dreapta
12 aprilie 2021 — Dezbateri culturale
Invitata „mini-Cafenelei critice” de pandemie de astăzi este Sorina Jecza, absolventă a Facultății de Filologie a Universității din Timișoara (1979), doctor în arte vizuale (din 2006), cu studii europene în domeniul managementului cultural, cercetător științific la Academia Română, membru fondator și președinte al Fundației Triade. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost că nu ne-am lăsat copleșiți, ceea ce cred că este o calitate. Ne-am menținut echilibrul, spiritul, ne-am bucurat de ceea ce a adus nou anul acesta. Nemaiavând contact cu lumea, ne-am repliat asupra noastră, asupra spațiului. Avem o casă-cultură, o mică instituție. Lumea se aduna aici, în mica noastră grădină interioară, ca să consume artă, însă anul acesta am fost unicul nostru public și am avut bucuria de a savura și de a trăi tot ce n-am trăit 25 de ani. Ne-am regenerat de tot ce am împărțit, risipit, în tot acest timp. Am editat peste 200 de cărți de artă în 20 de ani. S-a făcut pasul îndărăt, încât să se poată vedea aceste lucruri. A fost un exercițiu extraordinar”, spune Sorina Jecza. „Sunt convinsă că toate momentele de dificultate trebuie înțelese într-un fel organic. Dacă bunicul meu, care era un țăran simplu, nu cu multă carte, avea înțelepciunea să înțeleagă că moartea este integrată într-un ciclu care aduce și primăvara, și renașterea, eu sunt convinsă că tot ceea ce trăim noi acum, dramatic, greu, insuportabil, în egală măsură poate să fie și un reviriment, pentru că se așază înțelepciunea de a privi lucrurile care ajunseseră să se consume cu mult mai multă ușurință, să fie mult mai superficiale și să ne îndepărteze de esența noastră umană. Sunt convinsă că asemenea zguduiri ne repun în situația de a regândi esența noastră umană. În continuare nu pot să fiu decât optimistă. Sigur că este greu și neplăcut, dar cu siguranță ne vom simți obligați să ne repliem și să ne uităm cu mai multă seriozitate la viața care trebuie să reînceapă într-un fel constructiv”, a încheiat Sorina Jecza.
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: