24 ianuarie 2022 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #100 | Mircea Cărtărescu și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Pandemia a fost cu mine la fel cum a fost cu toată lumea. Nu cred că există cineva în această perioadă care să fi fost mulțumit, fericit, care să-și fi urmat viața în mod normal, care să fi scris mai departe, care să fi citit mai departe la fel cum o făcea înainte. Eu cred că a fost o perioadă care ne-a întors viețile pe dos tuturor și care, într-un fel, a schimbat lumea la toate nivelurile ei de rezoluție. A schimbat lumea în mare, a schimbat-o la nivel psihologic foarte tare, după părerea mea, la nivelul interconexiunii dintre oameni, la nivelul relațiilor dintre oameni. A creat o stare de isterie înnăbușită, de isterie reținută și uneori nereținută în cazul unor oameni, dar care a apăsat foarte, foarte greu asupra fiecăruia dintre noi. Am mai spus atunci când am fost întrebat despre efectul pandemiei asupra mea că, de fapt, s-a întâmplat cu mine ce s-a întâmplat cu toți oamenii. Am început să simt lipsa căldurii umane, lipsa afecțiunii dintre oameni, lipsa prietenilor, în mod fizic, lipsa contactului acestuia pe care oamenii îl simt ca fiind foarte important, contactul cu celălalt om. Prietenii, de câte ori se întâlneau, se îmbrățișau, se sărutau pe obraz, aveau acea căldură absolut necesară fiecărei relații dintre oamenii care țin unii la alții, toate lucrurile acestea, mai ales în 2020, când a fost momentul șocului cel mai puternic al pandemiei, toate păreau că s-au risipit, toate păreau să se fi distorsionat și schimbat pentru totdeauna. Acum eu sper că nu este pentru totdeauna. Sper că această țesătură socială care s-a sfâșiat atât de tare, și nu e vorba numai de pandemie, e vorba de foarte mulți factori globali și naționali și personali despre care știm cu toții, toate au contribuit la un fel de depresie și un fel de nevroză generală pe care eu am simțit-o din plin”, spune Mircea Cărtărescu.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: