Glisează meniul stânga/dreapta
27 ianuarie 2022 — Dezbateri culturale
Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Mihai Chirilov, co-fondator și director artistic al TIFF și critic de film. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„În 2020, erau multe necunoscute, nu știai ce se întâmplă, a fost anul în care majoritatea festivalurilor de film s-au reconfigurat, cele norocoase, iar multe dintre ele s-au anulat. Tragic pentru altele a fost că s-au demantelat, s-au desființat pur și simplu, victime colaterale ale pandemiei. Noi am decis să amânăm TIFF-ul cumva în orb, pentru sfârșit de iulie, început de august, în speranța că lucrurile se vor ameliora, îmbunătăți și așa mai departe. Am avut cumva noroc, n-am luat niciodată în calcul mutarea festivalului în spațiul on-line, pentru că viețile noastre s-au mutat în on-line, iar TIFF-ul este o parte din viața mea, a lui Tudor Giurgiu, a întregii echipe și a publicului, este totuși un eveniment care aduce oameni împreună. A aduce oameni împreună în on-line este, din punctul meu de vedere, un surogat tâmpit. Nu există așa ceva. Nu ai cum să fii împreună așa. On-line-ul are calitățile lui, poate o disciplină aparte, dar experiența socială, vibrația pe care o aduce TIFF-ul și pe care o remarcă toi cei care vin și se simt bine, ca dovadă că vor să se întoarcă în fiecare an, nu ar fi putut fi duplicată dacă festivalul ar fi avut loc în on-line”, spune Mihai Chirilov.
„N-aș considera pandemia un film de groază, felul în care a fost reflectată în media. Cred că e nevoie să mai treacă niște ani, la fel ca în toate evenimentele majore din istorie, ca să ne dăm seama ce s-a întâmplat cu adevărat. Lucrurile acestea încep acum să se așeze și perspectiva să se schimbe. E ca la revoluție. Ce credeam eu, ce credeai tu că se întâmplă și ce s-a întâmplat cu adevărat și n-o să-mi spui că în continuare crezi același lucru. (…) Cred că este nevoie de încă niște ani ca lucrurile să fie puse în perspectiva justă. Ce pot să judec acum este că da, într-adevăr, pandemia a funcționat ca un turnesol, adică a scos și ce e mai bun și ce e mai rău în oameni. Pandemia a scos partea nevăzută, partea întunecată din fiecare. Pandemia a stricat prietenii. E un film psihologic, dacă vrei. Dar un film psihologic prost, din păcate”, afirmă Mihai Chirilov.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: