31 ianuarie 2022 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #102 | Cosmin Paulescu-Cozo și Ion Bogdan Lefter

Invitatul „mini-Cafenelei critice” de pandemie de astăzi este Cosmin Paulescu-Cozo, artist plastic, decan al Facultăţii de Arte Decorative şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Pandemia a adus și lucruri bune, și lucruri mai puțin bune. Paradoxal, n-aș fi crezut, dar inițial mi-a lipsit zona de relaționare, pentru că participam înainte la multe evenimente, iar acum am început să mă obișnuiesc și chiar să-mi placă să nu mai ies. Am devenit, să spun așa, un puturos social. Am devenit și mai atent în ceea ce privește consumul. La fiecare două luni trebuia să-mi iau o haină nouă, sau pantofi. Făceam lucrul acesta des. Acum consider că nu mai este cazul. Am fost influențat oarecum”, spune Cosmin Paulescu-Cozo.

„Nu am fost obișnuiți cu astfel de situații. Am trăit într-o perioadă a istoriei care a fost lină, exceptând anumite chestiuni din perioada comunistă pe care le-am trăit până la 19 ani. A fost acel accident de la Cernobâl, cu toții am primit o pastilă de iod și lucrurile s-au terminat. Acum lucrurile au stat cu totul altfel. Dacă e să ne uităm în istorie, pandemii au tot fost. Adică s-au tot întâmplat lucruri de genul acesta. Am fost învățați să consumăm și că totul e în regulă. Cred că am avut și comoditatea contemporană în care totul era okey. Sper ca semnele să nu fie sumbre și să înceapă o bătălie pentru resurse. Mi se pare foarte interesant că după toată perioada de pandemie au apărut chestiunile legate de prețul gazelor, prețul utilităților, totul se scumpește, totul crește. E un semnal că undeva ceva nu e în regulă. (…) Am privit pandemia ca pe ceva ce a mai avut loc în istoria omenirii. E clar că trebuia să mai vină o dată ceva. Lucrurile au fost cât de cât ținute sub control. A apărut vaccinul, care a însemnat enorm, cred eu. Poate supăr antivacciniștii, dar practic după lockdown-ul de două luni și jumătate, eu am fost permanent prezent în viața publică, chiar și cu serviciul, și nu am avut cazuri de infectări masive poate și din cauza acestui vaccin”, afirmă Cosmin Paulescu-Cozo.

„Mini-Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: