Glisează meniul stânga/dreapta
7 februarie 2022 — Dezbateri culturale
Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie Emilian Galaicu-Păun, poet, prozator și eseist, redactor la Editura Cartier din Chișinău. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„În primă fază, am ieșit și am văzut un oraș golit. E cumplită această imagine atunci când aveai un Chișinău foarte viu, mai ales peste zi, cu sute de oameni care mișunau încolo încoace. Pentru mine a fost o a doua lovitură care a venit succesiv. La un moment dat au început să se închidă toate magazinele, bineînțeles că și librăriile, și m-am pomenit fără materia primă, fără cărți. Și atunci a trebuit să negociez cu niște librari din timp, să vin, de exemplu, într-o vineri după-amiază, să-mi iau cinci-șase cărți pentru o săptămână, două, să le citesc între timp, să mă înțeleg cu ei. Ajunsesem să-mi înregistrez emisiunile de la radio Europa liberă, pentru că nu am renunțat nicio clipă la această emisiune, prin telefon, și e cu totul alt sunet atunci când citești de pe foaie prin telefon și se mai aude foșnind foaia, mai zbârnâie telefonul. Când a trecut primul val, ca și pretutindeni, mulți, inclusiv dintre prieteni s-au prăpădit. Au fost oameni neatenți care au luat virusul și au suferit fizic. Abia după acel prim val a trebuit să ne readaptăm la ritmul de viață, dar și la obișnuințele vieții. Am păstrat niște culoare de comunicare, dar am încercat să ne protejăm reciproc. La spectacole, erau săli pe jumătate pline, la vernisaje funcționa un sistem pe bază de invitație”, spune Emilian Galaicu-Păun.
„Nu m-am speriat pentru că oricum eram cu urechea la ceea ce se spunea la Radio France International și știam ce se întâmpla în China, știam ce începuse prin alte părți ale lumii. Pe de altă parte nu m-am așteptat să dureze atât de mult. (…) Nu mi-am imaginat că vor trece doi ani în care să nu ne vedem față către față. Când s-a spus că oamenii nu au voie să iasă din case, eu nu puteam să-mi imaginez că asta mi se poate întâmpla mie. Să mă legi de fotoliu și tot n-o să pot sta în casă. Dar a trebuit să stau. Au fost câteva săptămâni în care ieșeam doar să iau pâine”, mărturisește Emilian Galaicu-Păun.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: