Glisează meniul stânga/dreapta
10 februarie 2022 — Dezbateri culturale
Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie Marilena Preda Sânc, artist vizual, profesor la Universitatea Națională de Arte din București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Nu mi-am putut închipui că pandemia va dura atât. Țin minte că a apărut domnul profesor Cercel la televizor și a spus că va dura doi-trei ani, chiar patru, și am fost foarte indignată. Cum să spună așa ceva, să creeze așa o stare de tensiune? Mi se părea că nu poate fi adevărat. Treptat, am intrat în rigorile și în impunerile care au fost necesare, mai ales în prima parte. Poate pentru că suntem artiști și am trăit o perioadă de 35 de ani în comunism, atelierul era și a rămas refugiul nostru spiritual, unde puteam să lucrăm, să ne regăsim, să visăm lucruri bune. Cred că acest atelier în care trăiește artistul ne-a ajutat foarte mult. Pe mine m-a ajutat foarte mult”, spune Marilena Preda Sânc.
„Cred că pandemia o să rămână în primul rând ca o experiență cu multe implicații, sociale, culturale, politice, în sectorul sănătate, în educație. Printre puținele lucruri bune este faptul că s-a făcut un salt în zona comunicării virtuale. Adică ambientul virtual care era folosit mai mult pentru scurte comunicări, publicitate, reclame, a devenit efectiv o unealtă de educație, de promovare culturală. S-au diversificat mult modalitățile de prezentare. Artiștii au început să pună mai mult accent pe modul în care își fac site-urile și promovarea. Cred că e un lucru bun. Recunosc că mulți ani am fost superfocusată pe atelierul meu, pe facultate, studenți, zona politicului, socialului, m-a interesat din perspectiva culturalului, artisticului, mai puțin cât de bune sunt anumite măsuri pentru noi, pentru oameni, pentru planetă. În pandemie, obligați fiind să stăm în casă, am început să fiu atentă și să înțeleg mai bine anumite mecanisme și mi-am dat seama cam târziu că societatea civilă la noi este foarte puțin vocală. (…) Faptul că oamenii sunt mai prezenți ar fi un câștig. Trebuie mai multă atenție, mai multă implicare, mai multă cunoaștere la ce se întâmplă în jur”, afirmă Marilena Preda Sânc.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: