Glisează meniul stânga/dreapta
17 februarie 2022 — Dezbateri culturale
Invitatul „mini-Cafenelei critice” de pandemie de astăzi este pictorul Marcel Lupșe. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Nu știu cum a fost pentru alții, eu o să spun cum a fost pentru mine, mai ales că am intrat în pandemia asta făcându-mi treaba. Am deschis acum doi ani, cu cinci zile înainte de a se declanșa pandemia și a ne izola cu totul, o expoziție cuprinzătoare la Muzeul de Artă din Cluj, care s-a închis după patru zile. Apoi s-a redeschis după trei luni când condițiile s-au mai relaxat. Am încercat să fac o mini-expozitie la Bacău, după care am avut la Muzeul Național al Literaturii Române o expoziție mai mare, cu aceeași temă care, într-un fel, se potrivește și cu vremurile pe care le trăim. Expoziția se chema «Descânt», este o ilustrare a preocupărilor mele de ani buni, este o incursiune în universul vegetal al ierburilor vindecătoare. Într-un fel am fost izolat, dar în alt fel, atât cât au permis vremurile, am fost activ, am fost prezent pe simeze”, spune pictorul Marcel Lupșe.
„Cu ocazia pandemiei s-a întărit un pic reflexivitatea fiecărui individ. În perioada de recluziune, de izolare, te bântuie niște gânduri. Chiar dacă nu le găsești răspunsul pe moment sunt întrebări de cursă lungă care rămân și reverberează în tine. Întrebări în ceea ce privește rostul tău, legăturile pe care le ai în lume, prietenia, lucrurile fundamentale pentru tine. Încerci să clarifici câte ceva în perioada de liniște pe care ți-a dat-o izolarea”, mărturisește Marcel Lupșe.
„Mini-Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: