1 aprilie 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică on-line #18 |Radu Țuculescu și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” on-line este prozatorul clujean Radu Țuculescu. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Covidismul sper să treacă mai repede decât comunismul. Pot spune că în această perioadă am citit numai cărți de călătorii, de aventuri. Am recitit «Papillon» al lui Henri Charrière, știm bine că acesta a stat numai în celulă ani întregi în Guyana franceză și a ieșit de acolo plin de forță. Așa că am făcut sport dimineața, la amiază și seara, am și gătit, ceea ce el în închisoare n-a putut. Gătitul a devenit o bucurie, o plăcere, un relaș, chiar inventez rețete, le readaptez cu noi gusturi, noi gusturi, ceea ce se vede în unele romane ale mele. M-am uitat numai la filme western, am refuzat să deschid televizorul, de fapt, aici unde m-am retras, în Maramureș, nici nu am televizor. M-am săturat de bombardamentele acestea informaționale. Eu zic că va trebui să treacă mult timp ca să putem privi cu luciditate, cel puțin noi, scriitori, să avem această conștiință și să analizăm totul, nu acum în mijlocul evenimentelor. Când se va termina pandemia am spus că voi face două lucruri: mă voi prezenta la un concurs de culturism pentru seniori și voi face primul meu film, ca regizor, interpret și scenarist intitulat «Greu de ucis 19». Punct”, mărturisește Radu Țuculescu.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului Național al Literaturii Române. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: