Glisează meniul stânga/dreapta
6 mai 2021 — Dezbateri culturale
Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Nicolae Manolescu, critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, președintele Uniunii Scriitorilor din România, sub tutela căruia au debutat majoritatea poeților optzeciști în cadrul Cenaclului de Luni. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Fac parte dintr-o generație care a avut, aș zice, nu neapărat șansa, în orice caz ocazia de a fi fost martora unor evenimente istorice de o formidabilă însemnătate. Apariția comunismului după al Doilea Război Mondial sau căderea comunismului în anii 90 sunt evenimente excepționale, reprezintă o cotitură a istoriei. Plus prăbușirea imperiului sovietic la distanță foarte mică de la crearea lui, spre deosebire de imperiul roman care a căzut în câteva sute de ani. Acum, pandemia asta este cu totul altceva. Nici instalarea comunismului, nici prăbușirea lui n-au cuprins toată planeta. Au fost evenimente mai restrânse. Pandemia asta este un lucru absolut îngrozitor. Vom trăi mult timp cu virusul acesta. Va trebui să ne obișnuim cu distanțarea și poate că vom purta măști încă un an sau doi”, spune Nicolae Manolescu.
„Trăim într-o lume politică pe care nu o credeam posibilă. Ceea ce se întâmplă acum este pe de o parte incultură, pe de altă parte o proastă creștere îngrozitoare, o lipsă de educație. Cei șapte ani de acasă? Nici gând. O agresivitate permanentă”, continuă președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.
Cafeneaua critică este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: