13 mai 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică on-line #29 | Pavel Șușară și Ion Bogdan Lefter

Invitatul din seara aceasta la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Pavel Șușară, critic și istoric de artă, specializat în istoria artei contemporane, poet, publicist și scriitor. În 2018 a deschis în București Muzeul de Artă modernă și contemporană Pavel Șușară (MAMCO Pavel Șușară), instituție privată care promovează arta românească modernă și contemporană. Amfitrion:  Ion Bogdan Lefter.

„Anul 2020 a venit cu nesiguranțe, frustrări, întrebări legate de ziua de mâine, pentru că noi nu am trăit numai o pandemie, ci și anvelopa ei mediatică aproape mai dramatic decât am trăit pandemia ca atare și toate lucrurile acestea au augmentat cumva starea de fapt. Pentru mine, starea de urgență a fost extrem de utilă. Am pus biblioteca în ordine, lucrările mici pe rasteluri și am creat un spațiu respirabil. Starea de urgență a fost insesizabilă, pentru că am fost captivat de activitatea aceasta care îmi dădea un fel de libertate. Sigur, când munca înseamnă libertate e un lucru odios, dar atunci când ai o treabă pe care ți-o administrezi singur ai și o marjă de libertate interioară. Asta s-a întâmplat cu mine”, spune Pavel Șușară.

„Cu excepția faptului că am pierdut-o pe mama, anul 2020 a fost bun și fertil. Un an în care am avut o relație și cu mine, și cu ceilalți mult mai densă. M-am adunat și am avut prilejul unei autoreflecții pe care n-aș fi avut-o dacă lucrurile ar fi fost normale. Cred că este o experiență colectivă de care trebuie să ținem seama. Un eveniment de tipul acesta ne arată că suntem vulnerabili și fragili. Oricâtă aroganță și încredere am avea în posibilitățile noastre enorme, pornind de la cele de cunoaștere și până la cele tehnice aplicate, nu înseamnă că suntem infailibili, ba din contra, suntem mult mai vulnerabili”, mărturisește Pavel Șușară.

Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: