Glisează meniul stânga/dreapta
17 mai 2021 — Dezbateri culturale
Invitații de astăzi ai „mini-Cafenelei critice” de pandemie sunt Denisa Comănescu și Nicolae Prelipceanu. Amfitrion: criticul Ion Bogdan Lefter.
Denisa Comănescu, poetă, traducătoare, director general al „Editurii Humanitas Fiction” și cel mai bun editor de carte străină din România. Nicolae Prelipceanu este poet, prozator și publicist, redactor-șef al ziarului „Viața românească”.
„Se lucrează intens la editură. În pregătirea unei cărți, departamentul de Promovare și Marketing are un rol foarte important. Ne lipsesc întâlnirile de brainstorming. Le poți face și pe internet, da, dar în momentul în care eram împreună în aceeași sală și ne veneau idei, discutam, și imediat le puneam în practică. Acum ne întâlnim pe zoom, discutăm la fel, însă procesul nu mai e atât de rapid. Lipsește acea conexiune între oameni; faptul că te priveai în ochi, că reușeai să comunici direct, repede. Lucrurile astea contează foarte mult. Promovarea și Marketingul sunt foarte importante. Ele încep cu mult înainte de apariția cărții. Trebuie puse la punct cât se poate de bine dacă vrei ca acea carte să aibă vizibilitate pe piață și să o vinzi cum trebuie. Întâlnirile față în față ne lipsesc foarte mult”, spune Denisa Comănescu.
„S-a simțit această lipsă foarte mult și în școli. O spun profesorii… O spun și elevii. Au nevoie să se vadă cu profesorii și cu colegii lor. Noi am mai trăit într-o privare de libertate altfel, că din case ne lăsau să ieșim. Numai din casă. Din țară, nu. Mai era și sârmă ghimpată la graniță. Ce repede te obișnuiești cu binele, ce greu te obișnuiești cu răul! Mărturisesc că fiind ceva mai responsabil nu am simțit nicio teamă. M-am suit în troleibuz cu mască, am stat la distanță. Am înțeles că asta e situația. Dar ce-am fi făcut dacă era război? Auzeam peste tot oameni care spuneau că sunt contra măsurilor, dar în război ce ar fi făcut? Trebuia să-ți camuflezi ferestrele bine, pentru că dacă lăsai o lumină noaptea vedeau avioanele și te trezeai cu o bombă în cap. Tot orașul. În război era mai rău, aveai o șansă mai mare de a-ți pierde viața. Așa că asta a fost. Mă neliniștește e că nu trece de tot. A scăzut numărul de cazuri, dar…”, mărturisește și Nicolae Prelipceanu.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: