27 mai 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică on-line #33 | Claude Karnoouh și Ion Bogdan Lefter

Invitatul din seara aceasta la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Claude Karnoouh, antropolog și sociolog francez, critic acerb al intelectualității române de dreapta și al curentului anticomunist din România. Cercetător la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice, iar din 1991 și până în 2002 a fost profesor invitat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Profesor invitat la Universitatea Națională de Arte din București, Karnoouh este autorul a nouă cărți și peste o sută de articole și eseuri de antropologie culturală și politică, filosofia culturii și filosofie politică. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
 
„În prima perioadă a pandemiei ne-am protejat cum trebuia, mască, mănuși. Au fost și manipulări, dar cred că a fost vorba de o pandemie. Nu a fost totuși mai puternică decât gripa spaniolă. Am reflectat mult la informațiile pe care le-am avut. Am fost atins intelectual, nu sentimental. La vârsta mea moartea este o prietenă familiară. În fiecare dimineață, mă mir că mă trezesc. Sunt un om destul de cinic. Ar fi putut să fie evitată pandemia? Da. Dacă societățile liberale ar fi luat măsurile chinezești”, spune Claude Karnoouh.
 
„Simt că nu mai am aceeași forță de concentrare, nu mai am aceeași imaginație. Am scris trei eseuri, care au apărut în română. Am scris mult despre faptul că în perioada comunistă, lumea nu era în alb și negru, era mai mult între. Mai mult gri”, mărturisește antropologul Claude Karnoouh.
 
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: