31 mai 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #34 | Nicolae Marinescu și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi ai „mini-Cafenelei critice” on-line este Nicolae Marinescu, profesor de limba română, personalitate luminoasă a culturii craiovene, fondator al Editurii Aius în 1991 și al noii serii a  revistei Mozaicul, reluând programatic „Mozaikul” lui Constantin Lecca, prima revistă de cultură din Oltenia, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Anul acesta și cel care a trecut nu au fost neapărat mai răi decât alții. Nu au fost nici foarte buni. Lucrurile au fost relativ bune, ne-au adus satisfacții și cred că am și explicație pentru ceea ce s-a întâmplat. Primul lucru care a dat roade, acum când a fost mai greu, a fost tocmai faptul că în decursul celor 30 de ani de apariții, editura a desfășurat o activitate programatică. Această consecvență ne-a conturat o anumită strategie culturală și am militat într-o anumită direcție, cea europeană, să putem avea o activitate acceptabilă din punctul de vedere a calității. Literatura și cultura română există pretutindeni acolo unde trăiesc români, vorbesc și scriu românește, istorie, literatură, teatru și poezie în limba română. Comunitățile se regăsesc în jurul acestei vieți spirituale și ca atare am încercat să promovăm mai mult aceste valori. Am reușit chiar să creăm o colecție care se numește chiar Diaspora română”, spune Nicolae Marinescu.

„În istoria lumii sunt episoade mai nefericite sau mai fericite, și în istoria României, la fel. Important este să contribuim și noi cu mijloacele și puterile noastre ca și cultura română, împreună cu România toată, să meargă înainte și să se dezvolte. Faptul că avem proiecte conturate ne face să trecem peste inconvenientul de genul cu mască, fără mască”, a concluzionat editorul Nicolae Marinescu.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: