Glisează meniul stânga/dreapta
17 iunie 2021 — Dezbateri culturale
Invitata de astăzi a „mini-Cafenelei critice” on-line este Irina Cios, critic de artă, curator, manager cultural, profesor la Universitatea Națională de Arte din București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Am stat să analizez ce s-a întâmplat în perioada aceasta. Ai zice, bun, am o pauză de două luni în care pot să scriu, să citesc, să mă gândesc la alte lucruri, să-mi organizez proiectele, să fac lucruri pe care n-am avut timp să le fac, dar nu s-a întâmplat asta. Ritmul de solicitare zilnică s-a agravat, mai ales cu toate măsurile luate de autorități, și s-a construit încet, încet un fel de teamă de întâlnire, toată relaționarea desfășurându-se on-line, cea de specialitate mai ales. În momentul în care mergeai pe stradă și te apropiai de cineva voiai să păstrezi o distanță. Lungimea lesei câinelui era distanța sigură să nu ajungi prea aproape de cineva și să te contaminezi”, spune Irina Cios.
„Dincolo de lipsa de angajamente financiare, lipsa de orizont, de finalizare, a fost cel mai greu de dus de către artiști, fundații, asociații, instituții culturale. Mulți au venit cu propuneri de adaptare. Chiar dacă au avut soluții de rezervă, nu știau până la urmă ce va fi. Am avut anul trecut peste 400 de proiecte și mă așteptam să fie o cădere liberă, dar m-a impresionat foarte tare faptul că a fost o formidabilă mobilizare și mediul creativ și-a dovedit resursele. Cred că au fost doar trei sau patru proiecte care au fost anulate. E o schimbare de paradigmă, relaționarea între oameni o să aibă premise diferite. Am speranța că experiența culturală va rămâne un element de legătură. Chiar dacă oamenii nu mai pot să împărtășească, să fie în același timp în același loc, rămâne un reper la care se pot raporta, pe baza căruia se pot naște comuniuni. Asta ar putea da un nou impuls jurnalismului cultural”, afirmă Irina Cios.
Cafeneaua critică este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: