Glisează meniul stânga/dreapta
21 iunie 2021 — Dezbateri culturale
Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” on-line este Andrei Florian, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte și Design din Cluj. Artist ceramist, sticlar, sculptor în materiale diverse, modelator imaginativ al formelor și al culorilor, ceramică, sticlă, metal. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Nu este o situație plăcută în materie de comunicare cu studenții mei. Lucrurile merg greoi, tinerii sunt predispuși să mai și profite de situație, să se eschiveze de la unele întâlniri pe motiv de lipsă de net, lipsă de condiții, dar per total a funcționat bine în proporție de 90 la sută. De două luni ne bucurăm că am început să ne vedem, cu măsurile necesare, cu studenții. Am avut plăcerea să lucrăm împreună”, afirmă Andrei Florian.
„Am un respect deosebit pentru virusul acesta, îi respect prezența, încerc să conviețuiesc cu el fără să devină asta o preocupare care să mă domine și ne-a fost atât de teamă tuturor celor de la Cluj, de la Universitatea de Artă, mai ales celor de la Ceramică, încât acum o lună am făcut la o galerie de artă privată, Galeria Mariana Berinde, o expoziție cu mozaicurile făcute de studenți în ultimii doi ani. A fost o întâlnire extraordinară între dascăli de la diferite secții și studenții de la Ceramică, Sculptură, Arte Textile, Design. A fost o întâlnire benefică pentru toată lumea, un moment de respiro, un soi de anticipare a unei perioade mai lejere în materie de protecție strictă. Oamenii au fost nevoiți să-și pună mintea la contribuție, să găsească soluții, comunicarea on-line a avut o explozie de-a dreptul. Timpul de meditație pentru mine a fost extraordinar. Am avut șansa să particip, tot on-line, la un simpozion realizat de Facultatea de Teologie pe tema conținutului sacru al artei contemporane. Am avut timp să scriu la Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, unde sunt acasă de vreo zece ani. Am avut timp să aștern pe hârtie idei care mă preocupă de multă vreme, iar starea aceasta de meditație a facilitat dorința de a le clarifica. Pe lângă distanțare și comunicare anostă, această perioadă a avut și părți bune. Am avut timp să ne gândim și la viața noastră”, spune Andrei Florian.
„mini-Cafeneaua critică” on-line este realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: