24 iunie 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică on-line #41 | Valentin Ajder și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei” critice on-line este Valentin Ajder, director al Editurii Eikon. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Fiecare dintre cei care au urmărit în această perioadă presa, televiziunile, dacă au mai avut nervi, au  cinci sau șase variante și s-ar putea ca toate să se valideze din punct de vedere logic. Să-i lăsăm pe specialiști să ne spună ce este sau ce a fost această pandemie. Aș vrea să vorbim la trecut despre ea. Indiferent ce este sau continuă să fie, ne-a afectat pe toți într-un mod pervers, aș putea spune. Noi, editorii, eram oricum destul de izolați. Apetitul pentru lectură nu era nici înainte de pandemie foarte mare. Ne-am fi așteptat ca izolarea să sporească brusc apetitul pentru lectură, cum s-a întâmplat în alte țări, dar se pare că nu e tocmai așa”, spune Valentin Ajder.

„Cred că literatura e una dintre formele de nemurire, accesibile oamenilor. Chiar dacă literații vin și pleacă. Pentru astfel de autori și cărți, niciun efort nu este niciodată suficient de mare. Înainte de pandemie făceam 300, uneori 400 de lansări pe an, în toată țara. Acum mi-am dat seama, trecând printr-o perioadă în care n-am mai avut lansări, cât de multe erau. Abia acum se reiau destul de timid, cu distanțări, cu mască. Pandemia cred că este o eclipsă mai lungă. Eclipsă nu neapărat de soare, ci una de rațiune, dacă e să ne luăm după unele reacții. Orice discuție am începe despre pandemie riscăm să ajungem pe una dintre baricade și nu o dată, în diferite interviuri, am spus că nu cred în baricade. Cred în ceea ce ne unește, nu în ceea ce ne poate separa”, afirmă directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder.

Cafeneaua critică este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: