22 iulie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #49 | Cosmin Ciotloș și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” on-line este Cosmin Ciotloș, critic literar, profesor lector la Facultatea de Litere a Universității din București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„După un prim interval în care, evident, școala on-line mi s-a părut o descoperire tehnică dintre cele mai admirabile, cele mai remarcabile, am început să simt absența studenților pe viu, am început să simt presiunea faptului de a sta singur în casă, între patru pereți, a vorbi spre un ecran care uneori îmi vibra un chip, alteori o sumă de chipuri în diverse chenare negre. N-a fost ușor”, spune Cosmin Cioloș.

„Pe de altă parte, recunosc, am avut norocul de a fi fost prins de lockdown-ul de anul trecut exact în momentul de final, etapă pe care inițial o credeam de încheiere a cărții care tocmai a apărut („Cenaclul de luni. Viața și opera”), așa încât n-am avut altceva de făcut decât să profit de liniștea și izolarea cu care tocmai trebuia să mă învăț ca să continuu, să adaug varii capitole, să revăd anumite manuscrise, colecții, vreme de două luni. Am ieșit din lockdown în momentul în care am ieșit din scrisul meu de sihastru, cu cartea mea terminată. M-am aruncat în alte mici proiecte, în alte decupaje ale scrisului, care m-au conservat destul de bine. Am reușit să stau departe de știrile alarmante care captivau și capturau. M-am închis într-o cazemată de cărți și de hârtii.  N-a trebuit să fac mari modificări în programul meu zilnic. Deși înainte de pandemie nu ieșeam cu săptămânile din casă, de data asta am avut dorința de a înflori în exterior. Ori de câte ori ni se ia ceva începem să ne dorim acel ceva”, mărturisește Cosmin Ciotloș.

„Cafeneaua critică” a fost inițiată în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: