Glisează meniul stânga/dreapta
29 iulie 2021 — Dezbateri culturale
Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Liviu Jicman, directorul Muzeului Național Cotroceni, fost vicepreședinte ICR. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„La început a fost mai greu, acum ne-am cam obișnuit cu regulile existente. Perioada în care instituțiile de cultură au fost închise a fost neplăcută, deci cu atât mai greu pentru colegii care lucrau direct cu publicul, ghizi, cei care au în mod normal acest gen de interacțiune. Din fericire, am putut să ne reluăm relativ activitatea, muzeul se vizitează, este deschis publicului. Este și o șansă de adaptare. Am reușit anul trecut, chiar în perioada de lockdown, să lansăm pe site primele publicații digitizate ale muzeului. Am încercat ca toate expozițiile noastre temporare să se transforme în expoziții on-line, astfel încât ele să nu rămână doar manifestări trecătoare și să poată fi descoperite de public ulterior”, spune Liviu Jicman.
„Sigur că pandemia este un eveniment istoric. E greu să faci predicții. Această perioadă va avea efecte diferite. La nivel de societate vom descoperi lucruri noi. Publicul se mută în zona on-line. Din acest punct de vedere, în cultură, în economie, în funcționarea instituțiilor publice, cred că interacțiunea dintre individ și aceste entități va fi mai prietenoasă, mai accesibilă. Ce s-ar fi întâmplat în câteva decenii se va întâmpla în doar câțiva ani din punct de vedere al evoluției tehnice. Mă tem că la nivel personal, individual, rănile acestei perioade le vom putea evalua în timp și s-ar putea să rămânem cu anumite sechele. Vedem deja unele comportamente exagerate, ca să nu spunem ciudate, reacții ale oamenilor care cad în cealaltă extremă. Ne dorim să socializăm mai mult decât am făcut-o înainte de pandemie, ne dorim să fim în grupuri mai mari. Experiența izolării s-ar putea să lase urme, depinde și de vârsta fiecăruia dintre noi. Vom fi afectați diferit”, mărturisește Liviu Jicman.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: