9 august 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #54 | Roxana Trestioreanu și Ion Bogdan Lefter

Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Roxana Trestioreanu, artist vizual, curator, doctor în arte vizuale, conf. univ. la Facultatea de Arte Plastice (FAP), Departamentul Imagine Dinamică și Fotografie. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„La începutul pandemiei am intrat în panică, recunosc. A fost un moment destul de greu de depășit. S-a vorbit doar de două săptămâni, la început. Pe măsură ce lucrurile se agravau perioada se prelungea. Nu pot să spun că mi-a lipsit total compania, pentru că zoom și webex ne-au ajutat să fim în contact unii cu ceilalți și, bineînțeles, telefoanele mobile. Lucrul care mi-a lipsit cel mai tare a fost socializarea, senzația de căldură pe care o ai atunci când ești înconjurat de prieteni dragi. Această distanțare socială, faptul că atunci când m-am întâlnit cu prieteni n-am putut să fim mai aproape de un metru mi-a creat o stare ciudată. Am avut senzația la un moment dat că am trecut într-o zonă pe care eu nu o doresc. Există o urmare a acestei perioade pe care am observat-o în momentul în care am fost la două vernisaje. Ajunsă acolo, toți aveam măști, și în momentul în care am stat în aer liber ni le-am scos. Mă uitam la persoane, știam că le cunosc, dar nu-mi venea niciun nume în minte. Aveam senzația că am nimerit într-un loc străin, dar cu oameni cunoscuți. Am realizat că acest an a lăsat niște urme…”, spune Roxana Trestioreanu.

„Acum m-am relaxat foarte mult și aproape duc o viață normală. Am început să reorganizez expoziții și să mă adaptez. Una dintre expoziții va avea loc la Plovdiv, în Bulgaria, în cadrul unui festival dedicat fotografiei. În cazul în care nu voi putea să călătoresc, știu foarte bine cum voi trimite întreaga expoziție. Știu pașii pe care îi voi face. Altă expoziție va avea loc la Rezidența Scena 9 și va fi urmată de un colocviu. Totul este foarte clar. Știu în ce fel va avea loc, în funcție de situație. Am ales această perioadă pentru că este una caldă, lucrurile nu vor avansa, cu distanțare socială evenimentul va avea loc”, crede Roxana Trestioreanu.

„Găsesc momentul post-pandemie asemănător Solaris. Pe de o parte ne-a obligat să ne gândim la propria viață și să vedem care sunt lucrurile cele mai importante. Toți cei care am trecut prin acest moment ne-am reevaluat prioritățile. Acest eveniment te marchează profund și te face să revizualizezi ce ai făcut bun și rău în viață și să reconsideri drumul pe care urmează să-l ai”, mărturisește Roxana Trestioreanu.

„mini-Cafeneaua critică” on-line este realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: