Glisează meniul stânga/dreapta
12 august 2021 — Dezbateri culturale
Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Horia Dulvac, scriitor, prozator și eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România, strămutat recent în Franța. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Am resimțit trauma lockdown-ului. M-am simțit privilegiat în România în 2020, deoarece aveam o căsuță de vacanță lângă Craiova și vorbeam cu păsările, copacii. Încă o dată am înțeles ce importantă este relația noastră cu natura. Iarna a trebuit să revin la Craiova și a fost destul de neplăcut, deoarece am simțit ce înseamnă claustrofobie. Mi-am cumpărat o bandă de alergat. Asta a fost. Ambele episoade au fost creative din punct de vedere cultural. Relația mea cu universul meu, cu literatura, a fost mai strânsă ca niciodată. Am observat că mai toți scriitorii au spus asta, că pandemia le-a creat o intimitate suplimentară cu ei înșiși și cu propria operă”, spune Horia Dulvac.
„Cred că pandemia va fi privită ca un episod minor al unor schimbări enorme care ne așteaptă. Acest moment este semnul unor schimbări firești pe toate planurile. Nu cred că va fi un eveniment atât de extraordinar cum tindem să-l etichetăm. A fost ceva cu totul neobișnuit, cred că abia de acum vor începe lucrurile cele mai neobișnuite, iar provocarea cea mare, să fiu foarte scurt, căci nu-mi place să dau sentințe definitive, dar de un lucru sunt sigur, cea mai mare provocare va fi la adresa gestionării libertății individuale. Pe de o parte legitimitatea libertății, pe de altă parte o poziționare a noastră de care nu putem nici să ne desprindem și de care nu ne putem dezbăra într-o identitate socială globală în care natura își spune cuvântul și ne penalizează indiferent de unde vine și care este sursa acestui virus”, mărturisește Horia Dulvac.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: